Šta posle berbe povrća

Potpun uspeh u gajenju povrća zavisi od pravovremene berbe. Povrće se bere u najpogodnijoj zrelosti,  s obzirom na način korišćenja. Berba ne sme kasniti , jer se zaustavlja dalji rast biljke. To je posebno izraženo kod vrsta koje imaju posebno zrenje(krastavac, paprika, paradajz) plodova na biljci. Berba može biti jednokratna i višekratna. Berba u više navrata omogućuje duže korišćenje povrća i osigurava kvalitet i veći prinos.
Posle branja povrće treba brzo rashladiti(staviti u senku, pod nadstrešnicu, u podrum) i oprati hladnom vodom. Sortiranjem se odbacuju neupotrebljive biljke, povrće se čisti, i koristi u domaćinstvu ili plasira na tržište. Može se čuvati samo zdravo neoštećeno i zrelo povrće.Dužina čuvanja zavisi od vrste bolje se čuva crni luk nego paradajz) sorte (bolje se čuvaju ljute sorte crnog luka od slatkih),načina proizvodnje (vodnjikavi plodovi se lošije čuvaju) i od uslova čuvanja, pre svega temperature, vlažnosti vazduha i prisustva kiseonika.

Ilustracija: povrće, foto: S.K.
Ilustracija: povrće, foto: S.K.

Posle berbe u povrću se nastavljaju životni procesi ali su slabijeg intenziteta. Ono diše i pri tome oslobađa toplotu i ugljen dioksid (CO2). Iz njega se isparava voda , što dovodi do gubitka u težini i smanjenja kvaliteta. Neko povrće ima sposobnost dorastanja (karfiol), odnosno dozrevanja (paradajz, dinja).Svi ovi procesi su jači ako je viša temperatura ili povrće nije dovoljno zrelo. Zbog toga se svi načini čuvanja , od onih u domaćinstvu do čuvanja u najsavremenijim spremištima i hladnjačama oslanjaju na regulisanje uslova čuvanja.
U proseku povrće se najduže čuva na temperaturi od 0-4 0C i vlažnosti vazduha od 85-90%.Mrkva se čuva najduže 6 meseci, kupus i crni luk 5 meseci , celer 3-5 meseci, karfiol 30-40 dana , paprika 40 dana,krastavac od 4-5 nedelja,zrela dinja 4 nedelje,salata,boranija i poluzreo paradajz 3-4 nedelje,lubenica 1-3 nedelje, grašak i nedozrela dinja 2 nedelje,zreo paradajz 10 dana.
Optimalna temperatura za čuvanje krastavca je 4,4-7,2 oC,plavog patlidžana 7,2-10oC,lubenica 4,4-10oC,paprike 4,4-10 oC,mladog krompira 4,4oC,zelenog paradajza 12-21,1 oC,zrelog paradajza ,2-10 oC i boranije 4,4-7,2 oC.

Povrće se može čuvati u podrumu, ostavi, trapu, ili u specijalnom spremištu,što je najsigurniji i najbolji način.Bez obzira na to gde se čuva , povrće treba zaštititi od izmrzavanja , a u prostoriji i sloju povrća omogućiti stalno strujanje vazduha.Crni i beli luk najbolje se čuvaju upleteni u vence ili se nec vreće ili gajbe slažu tako da između njih i unutar njih struji vazduh.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.03.2024.

Prvi mladi krompir iz Leskovca

31.01.2024.

Porasla potražnja za ovim povrćem

09.01.2024.

Značaj folijarne ishrane povrća

26.12.2023.

Virus smeđe naboranosti paradajza

21.12.2023.

Najbolje prirodno sredstvo za lečenje i negu kože

07.11.2023.

Stigle i mušmule iz okoline Beograda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca