Sa Sajma pčelarstva: Kakva je godina za pčelare

Ilustracija: Blažo Đurđić, foto:Svetlana Kovačević
Ilustracija: Blažo Đurđić, foto:Svetlana Kovačević

Međunarodni sajam pčelarstva „Tašmajdan 2018“ trajaće od 3.do 8. oktobra.  Sajam se održava u Tašmajdanskom parku u ogranizaciji  Društva pčelara Beograd, Saveza pčelarskih organizacija Srbije i pod pokroviteljstvom grada Beograda.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović otvorio je sajam. U narednih nekoliko dana  sugrađanima će svoje proizvode predstaviti 140 izlagača pčelinjih proizvoda, kao i 110 izlagača pčelarske opreme. Otvaranju sajma prisustvovali su i gradski sekretar za privredu Milinko Veličković, rukovodilac Sektora za podsticaje u poljoprivredi Savo Pavičić, predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić, predstavnici Privredne komore Srbije i predstavnici pčelarskih organizacija Srbije.

Ilustracija: Sa sajma pčelarstva, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Sa sajma pčelarstva, foto: Svetlana Kovačević

Ove godine pristiglo nam je 418 prijava za pčelarstvo, a subvencije je dobilo njih 357, te smo tako vrlo blizu da subvencionišemo sve koji budu konkurisali. Nismo bili oštri u kriterijumima, osnov je bio registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a prednost su imali oni do 40 godina, kao i oni koji se bave organskom proizvodnjom. Ove godine imali smo samo jednog koji se bavi organskom proizvodnjom meda i nadam se da ćemo ih u narednim godinama imati sve više – kazao je Veličković, istakavši uverenje da će svake naredne godine za subvencije u pčelarstvu biti izdvojeno sve više novca, istakao je Milinko Veličković.

Ilustracija: med na sajmu, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: med na sajmu, foto: Svetlana Kovačević

Novinari portala “Domaćinska kuća”, posetili su danas sajam i tom prilikom razgovarali sa izlagačima ovogodišnjeg sajma. Većinom su to izlagači koji godinama dolaze na ovaj sajam koji ima dugogodišnju tradiciju. Po njihovim rečima saznali smo da prodaja nije tako loša, međutim pamte i godine kada su Beograđani kupovali i po deset do petnaest kilograma meda i obezbedili se do sledećeg sajma.

Ilustracija: med na sajmu, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: med na sajmu, foto: Svetlana Kovačević

Razgovarali smo i sa vlasnikom gazdinstva Đurđić, Blažom Đurđićem koji je dugogodišnji pčelar i dolazi iz Sokobanje. Kako je istakao Đurđić, pčelarstvom su se bavili njegov pradeda, deda, otac, a tradiciju je nastavio i on zajedno sa suprugom Violetom. U poslu mu i dalje pomaže otac, koji je po njegovim rečima iskusan pčelar. Đurđići pčelare sa 185 košnica. Ova godina je zadovoljavajuća u odosu na prethodne dve godine. Tri puta su vrcali med, jednom bagrem i dva puta livadu. Prinos bagrema po košnici je bio oko 22 kilograma, a livada je oko 30 kilograma po košnici. Po njegovim rečima, pčele su se dobro oporavile i spremno će ući u zimski period. Kako nam je istakao Blažo, ove godine nije bilo varoe, verovatno zbog velikih vrućina. Područje u kojem oni pčelare je bogat livadom, bagremom i lipom. U Sokobanji, porodica Đurđić, poseduje i “Etno dućan”, gde se mogu kupiti kvalitetne kreme na bazi meda i propolisa. U svom asortimanu, imaju mast od gaveza, melem za vene, balzame od propolisa, tonike za čišćenje lica i mnoge druge proizvode koji neguju, hidriraju i hrane kožu. Cena meda na sajmu se kreće od 700 do 1000 dinara. Očekuje se da sajam poseti oko 150 000 sugrađana.