Zašto sejati u optimalnom roku

Ilustracija: pšenica, foto: S.K.
Ilustracija: pšenica, foto: S.K.

U susret jesenjoj setvi ozimih strinina moram navesti razloge optimalnih rokova setve kako ne bi došlo do anomalija u rastu i razvoju u početnim fazama. Ipak moramo reći da je izlazak iz optimalnog roka zapravo posledica narušavanja strukture ćelije.
No moramo naglasiti da trajno narušavanje strukture ćelija nastaje usled formiranja leda unutar ćelije.
Navešćemo primer kod ozime pšenice, kada od ukupog sadržaja vode u čvoru bokorenja na temperaturi od -4C u led se pretvori oko 60%, a na -10C u led se pretvori skoro 90% vode, što evidentno prestavlja stanje dehidriranosti ćelije. Moramo naglasiti i to da kod biljaka neotpornih na niske temperature izostaje kontrolisano prilagođavanje izmenjenim uslovima okoline, procesi fotosinteze , sinteze saharoze i ostali sintetički procesi slabe, a inteziviraju se oksidativni procesi, i nakupljane štetnih materija što vodi ka nepovratnom venjenju sejane kulture.
Kao zaključak, propadanje biljaka ne nastaje usled iscrpljivanja i gladovanja biljaka, u biljnim organima ima dovoljno ugljenih hidrata, već od posledica narušavanja normalnog prometa materija i energije i odnosa pojedinih procesa u biljci.