Biljka za probleme sa varenjem

Latinski naziv potiče od reči Myrtus communis, pripada porodici mirtovki, odnosno familiji Myrtaceae. Ona je zimzeleni grm, ili niže stablo koje može da naraste i do 5 metara visine. Ime joj je grčkog porekla, myrein što bi u bukvalnom prevodu, značilo, bujno uspevati. Plodovi mirte jestivi su u svežem stanju, i kada ih probate osetićete slatkast, ali i smolast ukus. Može se konzervirati u soli ili je ipak, možete sušiti, pa da vam služi kao začin. Takođe, ukoliko želite eterično mirtino ulje izvršite destilaciju. Jedno od najvažnijih načina upotrebe mirtu je njeno korišćenje u lekovite svrhe?

Naime, mirtino cveće je veoma jakog i opojnog mirisa, i to joj pruža mogućnost, da se koristi u vidu čaja, ili ulja, kao prirodno sredstvo, koje nam omogućava da se oslobodimo nadutosti, prehlade, kašlja i mnogih drugih infekcija. Sama činjenica da se mirta u antičkoj Grčkoj, koristila za kićenje pobednika, ali i nevesta na venčanju, govori koliko je ova biljke, još od davnina bila cenjena i poštovana.

Da biste pravilno gajili mirtu, neophodno je da znate, da se ona može gajiti, van prirodnog staništa, ali pod uslovom da bude zaštićena od mraza i vetra. Njeni listovi, imaju jak miris i izuzetno su veliki, a ukoliko želite da vam služe u dekorativne svrhe, berete ih samostalno ili zajedno sa mirisnim cvetovima, u periodu od maja do avgusta. Plodovi su sitni i puni semena. Što se prihrane tiče, mirta bi trebalo da se đubri od marta do avgusta. Za đubrenje je potrebno kompleksno đubrivo, koje sadrži minerale, i koristi se svake druge sezone.

Plodovi mirte su se nekada, u doba gladi sušili i mleli kao zamena za brašno.

Mleveni listovi, se koriste kao začin uz neke vrste jela od mesa.

Na Korzici i Sardiniji od mirte prave likere Porto i Mirto kao i šampanjac “Myrtus Spumante dolce”.

Ekstrakt ove biljke je lekovit pa ga neki upotrebljavaju u cilju zaštite od čira na želucu, želudačnih bolesti, probavnih smetnji i kod bolesti desni. Takođe, ekstrakt mirte pospešuje rast i kvalitet kose.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

28.03.2024.

Začin, čaj i sredstvo za inhalaciju

26.03.2024.

Kako se gaji neven

22.03.2024.

Neprocenjiv dar prirode

19.03.2024.

Satura čajevi stigli i do Australije

14.02.2024.

Biljka besmrtnosti

12.02.2024.

Prirodna apoteka u ljutom korenu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca