Isplati li se gajiti boraniju, i kako

Objavljeno: 13 nov 2018

Boranija,  ( Phaseolus vulgaris L. )  se naziva mlada nedozrela , posebno selekcionisana , mahuna pasulja.

To je vrlo ukusna i hranljiva povrtarska kultura. Koristi se kao kuvana i ne treba je koristiti u svežem stanju.U industriji se prerađuje kroz konzerviranje, sušenje, kiseli se, a  u poslednje vreme se najviše smrzava, pa je tokom cele godine prisutna u supermarketima.

Mahuna boranije može biti uska, široka, okrugla ili pljosnata, povijena, sabljasta, šarena,  žuta, zelena . Bogata je kalcijumom , fosforom gvožđem, a nešto manje ima magnezijuma, mangana ,nikla i kobalta .

Boranija je toploljubiva biljka. Najniža temperatura klijanja je od 8-10° C  , a optimalna temperatura za trazvoj je od 22-25°C . Ne podnosi niske temperature . Takođe za svoj razvoj traži i dovoljne vlage  , ne podnosi sušu  i ako je suša prisutna prinosi su mali  sa slabim kvalitetom mahuna. Voli plodna zemljišta , ocedna , laka koja nisu kisela, slana  (pH=6-7.5 )

Nije veliki izbirač za predusev,  svi su dobri osim leguminoza, a  kao drugi usev najbolji su oni koji rano napuštaju parcelu kao što je rani kupus ,rani krompir, spanać, salata, ječam, pšenica…

Osnovnu obradu uraditi na dubinu oko 30 cm  i preko u jesen i ostaviti da poorano zemljište prezimi u brazdama .Na proleće čim dozvole vremenski usevi treba zatvoriti brazde.

Po jednom hektaru unosi se 40-50 kg/ha N ,60-80 kg/ha P₂O₅ i 50-60 kg/ha K₂O . Dve trećine fosfora i kalijuma se unosi pod osnovnu obradu , a preostala količina predsetvena kao i polovina azota.  Preostala količina azota se unosi kroz prihranu.  Ako je postrni usev tada se pod oranje unosi cela količina fosfora i kalijua i pola azota. Ako je obezbeđeno redovno navodnjavanje količine hranjivih materija se povećavaju i to 80- 100 kg/ha N , 100-120 kg/ha P₂O₅ i 80-100 kg/ha K₂O .

ilustracija: boranija, foto: pixabay
ilustracija: boranija, foto: pixabay

 

Visoke sorte se seju u kućice 80×60 cm i u svaku kućicu se stavlja 5- 6 semenki. Niske sorte se seju na međuredno rastojanje od45-60 cm i na razmak u redu 4-8 cm . U zavisnosti od krupnoće i klijavosti semena količina istog se kreće od 100-250 kg/ha

Kultiviranje se obavlja kada se ukažu redovi , najčešće je to tri puta. Preporuka je da biljke budu suve kada se obavlja kultiviranje ili okopavanje. Treba  da se obavi i folijarna prihrana i to jedno pred cvetanje i drugo 14 dana kasnije .

Navodnjavanje je obavezno za postrno gajenje kako bi se obezbedilo ujednačeno nicanje. Isto tako nedostatak vlage u fazi cvetanja se negativno odražava na prinos pa je preporuka da se uradi bar 3-4 navodnjavanja.

Boranija neujednačeno sazreva i to sazreva od nižih ka višim mahunama . Berba se obavlja kada je većina mahuna u u tehnološkoj zrelosti ( mahune sočne ,krte ). Berba može biti ručna i mašinska.

U razgovoru sa poljoprivrednicima koji gaje boraniju, niko nije rekao da se ne isplati gajiti boraniju. Cena je dobra, i traženo je povrće. Obrane mahune se moraju što pre otpremiti na preradu pošto brzo uvenu . Prinos se kreće od 4-12 t/ha .

 

 

 

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 2

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Miloš Nikolić

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Marko Petrovic: Odličan tekst. Solitarne pčele su stvarno tako d...
Željko: Kome se obratiti za bespovratna sredstva ,sadnja p...
velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....