Kako se voće prska bakarnim preparatima

Ako je jesen topla i sunčana (kao što je ova) neke voćne vrste ne odbacuju blagovremeno lišće sa grana. To je karakteristično za mlada stabla jabuke, kruške, dunje, kajsije. Zašto je to tako? Vremenski uslovi su neuobičajeni za ovo doba godine, pa voćke ne prepoznaju „kalendar“ za zaustavljanje vegetativnog rasta i početak priprema za prezimljavanje – kada se hranljive materije iz krošnje i stabla skladište u korenu.

Za brže opadanje lišća voćke treba oprskati 5% rastvorom uree

Dakle, fotosintezom voćka i dalje stvara hranljive elemente i koristi ih za zakasneli jesenji rast. Zbog toga voćka ne odbacuje svoje lišće, a neretko može da otvori i letos formirane pupoljke i da procveta. Osim toga, ako voćka ne zaustavi kretanje hranljivih sokova, usled iznenadnih niskih temperatura (mrazeva) – puca kora na stablu i voćka počinje da se suši.

Posle opadanja lišća i sanacijskog reza, sledi još jedna predzimska zaštitna mera – prskanje bakarnim prepratima i mineralnim uljima, takozvano „plavo prskanje“. Jesenjim prskanjem se suzbijaju insekti i gljivice koji prezimljavaju na voćkama, pa se tako može smanjiti broj prskanja u narednoj vegetacijskoj sezoni.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.03.2022.

Nahranite svoje voćke na vreme

18.11.2020.

Kako do visokog prinosa pšenice

24.02.2020.

Kako poboljšati plodnost zemljišta

23.09.2019.

Jesenja primena uree u zasadima voćaka

07.11.2017.

Radovi u voćnjaku posle berbe

20.10.2017.

Pripremanje voćnjaka za zimu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca