Kada se koristi osoka

Tečni stajnjak ili OSOKA sadrži hranljive materije u oblicima koji su dostupni biljkama. Hranljiva vrednost sastojaka zavisi od vrste i kategorije životinja, načina uzgoja, vrste ishrane i od vremena i načina iznošenja na poljoprivredne površine. Tečni stajnjak može da sadrži u sebi veću ili manju količinu sredstava za dezinfekciju. Količina ovih sredstava je jedan od ograničavajućih faktora norme tečnog stajnjaka po hektaru.Za razliku od stajnjaka, u osoki su skoro svi elementi u lakopristupačnom obliku za biljke, kao kod vodorastvorljivih mineralnih đubriva, zbog čega je ona veoma pogodna za prihranjivanje.
Ukoliko se koristi za prihranu, mora se obaviti njeno razblaživanje kako bi se sprečila pojava ožegotina na listovima biljaka. Razblaživanje se vrši vodom u odnosu 1:1-2. Ne preporučuje se prihrana osokom povrtarskih kultura, kao ni krmnog bilja u odmaklim fazama razvoja (sem u periodu pre kretanja vegetacije).
Ukoliko se osokom đubri zemljište bez kulture, odnosno predsetveno, razblaživanje nije potrebno. Kao i kod stajnjaka, njeno iznošenje i rasturanje treba da se obavlja po oblačnom i hladnom vremenu i potrebno ju je odmah zaorati ili zatanjirati kako bi se sprečili gubici azota.
Osim osoke, u tečna organska đubriva spadaju i rastvori živinskog đubriva,komposta i humusa, kao i biljni oparci, uvarci i ekstrakti koji osim što su bogati hranljivim materijama, sadrže specifične materije koje imaju stimulativan efekat na rast i razvoj biljaka, a, takođe i fitocidno dejstvo. Tako se za ova đubriva koriste: valerijana, kopriva, maslačak, gavez, komorač, kamilica, kupusnjače i neven i dr.
Najčešće se pre upotrebe moraju razrediti i to 1 litar na 5-20 litara kišnice (meke vode), dok je za folijarno prihranjivanje potrebno i veće (1:50).
Ova đubriva se koriste za prihranjivanje, između redova i biljaka, sistemom fertigacije kroz sistem za navodnjavanje i folijarno, tj. preko lista.
Upotreba ovih đubriva treba da bude u jutarnjim ili većernjim časovima, pri oblačnom vremenu bez vetra.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.03.2024.

Odlično prirodno đubrivo

01.11.2023.

Kako racionalno primeniti đubrivo

25.10.2023.

Ministarstvo poljoprivrede: Mere pomoći za poljoprivrednike

24.02.2023.

Šta se dešava sa cenom đubriva, da li pada ili raste

28.12.2022.

Upotreba kokošijeg đubriva u poljoprivredi

02.12.2022.

Zimsko đubrenje vinograda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca