Koji ugovor dobijaju radnici PKB-a

Ilustracija: pkb , foto: http://static.rtv.rs/
Ilustracija: pkb , foto: http://static.rtv.rs/

Radnici PKB korporacije dobiće otpremnine krajem novembra. Kako je za agenciju Beta rekao direktor te kompanije Momčilo Joković, sada se završava obračun, a očekuje se da isplata otpremnina za oko 1.700 radnika PKB-a počne 26. novembra. Za tu namenu potrošiće se oko 58 miliona evra

Nepokretnu imovinu PKB-a nedavno je za nešto više od 105 mil EUR kupila firma ćerka-firma kompanije Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je registrovana u Irigu u Srbiji. Vrednost stočnog fonda koja se procenjuje na oko 17 mil EUR biće priključena osnovnoj ceni.

– Svim radnicima će 4. februara, prvog radnog dana u novoj kompaniji Al Dahra, biti ponuđen ugovor o radu na određen vremenski period od tri meseca – rekao je Đorđević.

Ilustracija: Farma krava PKB
Ilustracija: Farma krava PKB

Dodao je da ne zna kako će se posle tog perioda smanjivati broj zaposlenih, ali da se u dokumentaciji o prodaji navodi da je optimalan broj zaposlenih 1.000 radnika.

Kompanija Al Dahra je najavila da će u naredne tri godine investirati 30 mil EUR u unapređenje poslovanja PKB korporacije, dalji razvoj sistema za navodnjavanje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mleka. Osim toga, Al Dahra planira da uloži dodatnih 15 mil EUR u optimizaciju poslovanja PKB-a i njenih kapaciteta da bi se postigli veći prinosi i podigao kvalitet mleka.

Al Dahri je prodato 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, objekti, oprema, rezervni delovi, kao i imovina zavisnih društava – Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Pre prodaje imovine iz PKB-a je izdvojeno i zadržano u vlasništvu te kompanije, kako je rekao direktor Momčilo Joković, oko 11.000 hektara zemlje od čega je oko 5.000 obradivo, i obuhvata najvećim delom manje parcele i oko 6.000 hektara građevinskog zemljišta blizu Pupinovog mosta.