Da li se isplati gajiti lekovito bilje, procenite sami

Uzgajanje lekovitog bilja na našim prostorima postaje jedan od osnovnih izvora zarade na poljoprivrednom gazdinstvu. Pretežno se uzgaja u zaštićenom prostoru u saksijama. Mnogobrojna istraživanja kažu da je isplativije uzgajati lekovito bilje od drugih poljoprivrednih kultura. Prihod, koji se ostvari, može biti čak tri puta veći od investiranih sredstava. Najveća novčana sredstva se mogu ostvariti prilikom uzgoja matičnjaka, koji raste i razvija se oko deset godina i svake godine donosi prihod uz minimalna ulaganja.

Može se izdvojiti beli slez i žalfija, kao začinsko bilje sa kojim može da se ostvari visok prinos i profit po hektaru. Sa druge strane, kamilica je jednogodišnja biljka, u koju svake godine mora da se investira. Naša zemlja je veoma pogodna za intenzivno gajenje lekovitog bilja. Smatra se da će ova grana tek ostvariti bolji položaj u odnosu na druge grane poljoprivrede. Vekovna tradicija u sakupljanju lekovitog i aromatičnog bilja pospešuje samu proizvodnju i potražnju na tržištu.

Ilustracija:beli slez, foto: http://www.zdravahranans.rs
Ilustracija:beli slez, foto: http://www.zdravahranans.rs

Za uzgoj nane, kamilice, nevena i drugog lekovitog bilja potrebno je ulaganje od 1.200 do 2.500 evra po hektaru, dok prihod od ovog biznisa iznosi od 2.500 do 6.500 evra po hektaru.

2.100 € ulaganje po hektaru
– 5 € cena po kg
– 1.300 kg prinos po hektaru
– 6.500 € prihod po hektaru
– 4.400 € profit po hektaru

Prema proceni PKS-a, u našoj zemlji postoji između 30 i 40 manjih ili većih firmi koje se bave otkupom samoniklog i plantažnog gajenja lekovitog bilja. Broj sakupljača koji žive od ove delatnosti u većem delu godine je između 4.000 i 5.000. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, a prema poslednjem popisu poljoprivrede, zasejane površine pod lekovitim, aromatičnim i začinskim biljem iznosile su oko 2.134 hektara.
Najveće plantaže lekovitog bilja u Srbiji nalaze se na jugu Banata, u okolini sela Bavanište. Na više od 500 hektara ovde su zasađene nana, kamilica, matičnjak, bosiljak i peršun. Proizvođači lekovitog bilja iz ovog sela, rade mnogo i kvalitetno, pa mogu da se pohvale i sigurnim plasmanom svega što posade.
Na godišnjem nivou prema podacima PKS, Srbija izveze više od 3.000 tona lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja u vrednosti od preko 16 mil USD.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

26.03.2024.

Kako se gaji neven

22.03.2024.

Neprocenjiv dar prirode

19.03.2024.

Satura čajevi stigli i do Australije

14.02.2024.

Biljka besmrtnosti

12.02.2024.

Prirodna apoteka u ljutom korenu

18.01.2024.

Cena ovog ulja kao suvo zlato

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca