Sajam u Vrdniku

Ilustracija: jabuke, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: jabuke, foto: Domaćinska kuća

Agencija za ruralni razvoj opštine Irig, pozvala je sve proizvođače iz Srema, kao i iz drugih voćarskih i vinogradarskih krajeva, na Sajam znanja o voćarstvu i vinogradarstvu, koji će biti organizovan 4. decembra u Vrdniku.

Sajam će okupiti stručnjake i naučnike iz ove oblasti, ali će reč imati i proizvođači koji su se u praksi dokazali u proizvodnji voća.

Ads code goes here

Predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović kaže da je okupljanje voćara i vinogradara u Irigu očekivano, jer je ova opština opredeljena za ovu vrstu proizvodnje zahvaljujući geografskim prednostima regije.

“Želimo voćarima i vinogradarima podariti sajam znanja i to baš za potrebe prakse, a na osnovu stečenih iskustava i preporuka nauke“, kaže Kazimirović i dodaje da je ceo ovaj sektor u zanosu proizvodnje voća i povrća, jer su mnogi uočili doprinos države i podsticaja.

Prema njegovim rečima, na sajmu će proizvođači moći da saznaju više i o šansama za izvoz voća u svet, kao i smernice koje ih mogu približiti novim tržištima.

Prema najavi direktora Agencije za ruralni razvoj Iriga Fedora Pušića, učesnicima sajma po prvi put biće izneti i obrazloženi predlozi za gajenje perspektivnih sorti i vrsta voća, a toj temi govoriće poznati stručnjak Zoran Keserović.

On će učestvovati i u razgovoru o podizanju voćnjaka, kriznim tačkama ovog posla i ceni ulaganja.

Prema interesovanju voćara pripremljena je analiza o tome šta učiniti sa pojedinim voćnim vrstama ako se ne troši sveže za jelo. Naime, voćari se pribojavaju da na pojedina tradicionalna tržišta još dugo neće stizati njihova roba, a da novih nema. O tome će govoriti predsednica Asocijacije “Plodovi Srbije” Evica Mihaljević i profesor Ljubo Vračar.

Osim toga, gostujući stručnjak Vračar govoriće i o malim prerađivačkim kapacitetima, koje u izgradnji pomaže Vlada Srbije i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, a reč je o mini doradama i preradama, od proizvodnje sokova do sušenja plodova.

Sajam znanja biće održan u Hotelu “Termal” u Vrdniku 4. decembra i počinje u 9 časova, a ulaz je slobodan.