Ovo sigurno niste znali

Objavljeno: 03 dec 2018

Neki su upoznati sa činjenicom da je kora krompira zdrava, ali malo njih znaju zašto. Prilikom spremanja obroka od krompira, lekari objašnavaju da bi bilo bolje da se kora ne odstranjuje, već sve da se jede u kompletu. Kora je bogata magnezijumom, gvožđem, cinkom, vitaminom C i B, fosfatom i kalijumom. Dr Glenvil podseća da krompir sadrži više vitamina C, od pomorandže.

Ljuske od krompira su bogat izvor skroba, koji je veoma potreban ribizlama. Od njega ribizle narastu do veličine višnje.

Neka vam to postane pravilo, ne bacati ljuske od krompira, sakupljajte ih, sušite i čuvajte dok vam ne zatrebaju. Ljuske se mogu odlično sušiti na radijatorima ili prozorskim daskama. Najbolje ih je čuvati u vrećama od platna.

Mnogi nisu znali da je ljuska krompira dobra i u poljoprivredi. Evo i kako?

Ilustracija: Ribizla, foto: https://www.quickcrop.ie/
Ilustracija: Ribizla, foto: https://www.quickcrop.ie/

Celo proleće i leto zakopavajte suve ljuske oko grmova ribizle, ili ih skuvajte pa sa ohlađenom tečnošću zalivajte vaše ribizle.

Takođe ljuske od krompira možete iskoristiti kao đubrivo za kupus i krastavce. Za tu namenu suve ljuske pokvasite i napravite od njih kašicu. Kada napravite jamicu za rasađivanje, na dno sipajte malo te kašice pospite malo zemlje a onda posadite biljke.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 3
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Marko Petrovic: Odličan tekst. Solitarne pčele su stvarno tako d...
Željko: Kome se obratiti za bespovratna sredstva ,sadnja p...
velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....