Biljka koja puno pomaže

Troskot je kosmopolitska biljka i raste kao korov na ugaženim mestima, u dvorištima, njivama, putevima, prugama i kod nas je  veoma rasprostranjena. Za lek se upotrebljava nadzemni deo biljke u cvetu a suši se u hladovini, na promaji, u tankom sloju. Troskot je veoma rasprostranjen u nizinama do 1.200 metara nadmorske visine. Glavni sastojak  je tanin i koristi se u obliku čaja. Njime se u narodu leče bolesti mokraćnih organa, kamena u bubrezima i mokraćnoj bešici, šećerna bolest, čir na želucu i druge bolesti. Za jelo, odnosno za salate i variva, mogu se koristiti mladi listovi i sočni vršci stabljika. Prisutni flavonoidi sprečavaju agregaciju trombocita. 

Tradicionalna medicina ovu biljku koristi i kod oboljenja jetre, kamena u bubregu, hemoroida i glavobolja.

Pokazao se kao dobro sredstvo kod problema plućne opstrukcije, kamena u žuči a po nekim autorima Troskot ima i veliku lekovitu moć kod tretmana pojedinih vrsta epilepsija.

Za spoljašnju upotrebu, Troskot se može koristiti za ispiranje sluzokože usta i grla kao i za tretman problematične kože. 

Priprema čaja

Jednu kašiku osušene i usitnjene biljke  preliti sa 2 dcl hladne vode i zagrejati do ključanja. Nakon toga skloniti čaj sa vatre i poklopiti,  ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Nakon toga čaj od Troskota procediti i piti 2-3 šolje dnevno.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

28.03.2024.

Začin, čaj i sredstvo za inhalaciju

26.03.2024.

Kako se gaji neven

22.03.2024.

Neprocenjiv dar prirode

19.03.2024.

Satura čajevi stigli i do Australije

14.02.2024.

Biljka besmrtnosti

12.02.2024.

Prirodna apoteka u ljutom korenu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca