Koja je naša osiguravajuća kuća među prvih deset u jugoistočnoj Evropi

Objavljeno: 06 dec 2018

U Srbiji samo oko deset odsto registrovanih poljoprivrednika osigurava proizvode pa osiguravajuće kuće nameravaju da im u dogovoru sa lokalnim samoupravama omoguće da dobijaju besplatnu polisu osiguranja, rekao je generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS) Duško Jovanović. On je na konferenciji “Srpski dani osiguranja” u Aranđelovcu koju je organizovao UOS, rekao da to udruženje mora da “pomogne svakom seljaku da ima osiguranu letinu i poljoprivredne mašine”. “Poljoprivrednici treba da osiguraju proizvode i mašine da bi se izbegle katastrofalne štete koje stvaraju loši prirodni uslovi, kiše, oluje, sneg i druge nepogode”, rekao je Jovanović.

Pomoćnik ministra finansija Srbije Filip Šanović kazao je da je “delatnost osiguranja jedna od najvažnijih u finansijskoj politici Srbije jer obezbeđuje društveno blagostanje i rast finansijskog tržišta”, a posebno je važna za poljoprivredu. “Konsolidacija privrede, evropske integracije, rast stranih investicija i smanjenje nezaposlenosti su pozitivan signal za rast tržišta osiguranja”, rekao je on.

Zorana Pejčić iz Društva za reosiguranje “Dunav Re” kazala je da prirodne katastrofe prave velike materijalne štete i odnose ljudske živote, kao i da u Srbiji najveće probleme prave poplave koje zahvataju više od 12,4 odsto teritorije zemlje. Mira Karidžić Bugler iz kompanije “Swiss RE” ocenila je da osiguranje u poljoprivredi mora da postoji jer je to siguran način da se sačuva proizvodnja. “Za srpsko tržište karakteristično je privatno osiguranje za koje se izdvaja 40 odsto državne subvencije”, rekla je ona. Proces sklapanja osiguravajućih polisa je, prema njenim rečima, jednostavan, a sumu osiguranja određuje sam poljoprivrednik.

Predsednik Upravnog odbora UOS Mirko Petrović rekao je da je u Srbiji u prethodnoj godini potpisano oko šest miliona ugovora o osiguranju, a premija osiguranja po glavi stanovnika iznosila je 112 evra. “Industrija osiguranja u zemlji ulaže značajna sredstva u razvoj društvene zajednice kroz sponzorstva i donacije i zapošljava više od 10.800 ljudi”, kazao je Petrović.

Govorivši o Kompaniji Dunav Osiguranje u kojoj je Petrović  predsednik IO on je rekao  da poslovni parametri pokazuju pozitivno kretanje. Ostvarena dobit u poređenju s istim periodom lane viša je za 496 miliona dinara. U periodu januar- septembar 2018. godine “Dunav osiguranje” ostvarilo je dobit koja pre oporezivanja iznosi 1,44 milijarde dinara, što je za 496 miliona dinara, odnosno 52,6 odsto, više nego u prvih devet meseci 2017. Bruto premija osiguranja Kompanije “Dunav” u prvih devet meseci 2018. iznosi 20,05 milijardi dinara i viša je za 2,1 odsto u poređenju s istim periodom lane. Tehničke rezerve koje predstavljaju buduće obaveze Kompanije prema zaključenim polisama osiguranja obračunate su u ukupnom iznosu od 26,5 milijardi dinara, što je za 2,32 milijarde dinara ili za 9,6 odsto više nego na kraju prethodne godine. Tehničke rezerve u potpunosti su pokrivene u skladu sa Zakonom o osiguranju.

“Dunav” među prvih deset osiguravača u jugoistočnoj Evropi u 2017.

Među prvih deset osiguravača na listi TOP 100 osiguravača po bruto fakturisanoj premiji u zemljama jugoistočne Evrope u 2017. godini nalazi se i srpsko preduzeće „Dunav osiguranje“ sa premijom od 211 miliona evra

Uprkos svim novim regulatornim zahtevima i niskim kamatnim stopama, osiguravači u zemljama jugoistočne Evrope zabeležili su rekordnu bruto polisiranu premiju u 2017. Prvih 100 osiguravača generisali su premiju od 7,5 milijardi evra, od čega je 79 zabeležilo rast premije. Profit je takođe uvećan za 10,2 odsto i dostigao je 397,9 miliona evra.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

ILIC DRAGISA: ZASTO SE MINSTAR POLJOPRIVREDE BRUKA JI OBECAVA N...
ZELJKA: Kome se obratiti za bespovratna sredstva za prosir...
SABAN: KOJI JE KUPUS DOBAR ZA PLASTENICKU PROIZVODNJU...
dragoslav mladenovic: postovani prodje pola godine,sada ce godisnji odmo...
Nemanja: Dosta strucno........
Marko Petrovic: Odličan tekst. Solitarne pčele su stvarno tako d...
Željko: Kome se obratiti za bespovratna sredstva ,sadnja p...
velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....