Koje drvo podmlađuje

Breza ili drugi nazivi, brez, brezuša, briza, brizovina, metlika…Postoje dve vrste breza: bela ili obična breza i cvetna ili severna breza. U lečenju lekovitim biljem obe imaju jednaku vrednost.

Breza je listopadno drvo koje pripada familiji Betulaceae. U prirodi je rasprostranjena u zapadnoj, severnoj i južnoj Evropi, Maloj Aziji, na Balkanskom poluostrvu, Sibiru i Kavkazu. Drvo je visine do 30 metara, sa nepravilno jajastom prozračnom krošnjom. Starije grane su uspravne, dok su mlade viseće i spuštaju se gotovo do zemlje. U martu, pre listanja, krase je žuto zelene cvetne rese. Tokom zime izuzetno lepo izgleda jer joj je kora na stablu i starijim granama sasvim bela i može se ljuštiti na listiće tanke poput papira. Dostiže starost do 100 godina.
U lekovite svrhe, upotrebljava se lišće, pupoljci i kora. Lišće breze (betulae folium) bere se mlado, već u proleće, kada je u potpunosti razvijeno. Lišće je specifičnog gorkog i oporog ukusa, kao i specifičnog mirisa. Lišće treba sušiti u hladu i na promaji. Lišće sadrži oko 8% tanina, oko 8% šećera, malo etarskog ulja (0,05%). Za lek se tako skupljaju sok i rese . Sok se vadi krajem februara i marta. Kora se prikuplja u proleće i jesen. Pupoljci sadrže mnogo eteričnog ulja, ali ne i vitamina C, koga najviše ima u listovima. Eterično ulje pupoljaka povoljno deluje na disajne puteve.

Ilustracija: listovi breze, foto: pixabay
Ilustracija: listovi breze, foto: pixabay

Čaj od brezovog lišća ne treba često piti, jer ima i drugog lekovitog bilja sa sličnim delovanjem u pogledu izlučivanja urina, ali se brezov čaj preporučuje za rastvaranje bubrežnih kamena i njihovo bezbolno izlučivanje. 
Brezovo lišće se koristi vrlo uspješno za liječenje kožnih bolesti : lišajeva , raznih dermatida, u vidu ljekovitih kupki.

Prema verovanjima, u njenom lišću krile su se duše mrtvih. Upravo zbog toga, naši preci nisu sadili brezu uz samu kuću, neko pored kapije. Obavezno su pored breze stavljali klupu kako bi uživali u njenoj lepoti i razgovarali s njom. To je uvek unosilo mir u dušu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

24.10.2018.

Breza kao lek

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca