Vinarima pomoć za opremanje vinarija

Objavljeno: 10 jan 2019

Srbija sa svega 25.000 hektara vinograda ima mogućnosti da još proširuje ovu proizvodnju kao i proizvodnju vina. Što se aktuelne nagradne politike tiče nastaviće se podrška razvoju ove grane vinarstva, ali u pripremi su i pravilnici za dodatnu kontrolu proizvodnje. Da li to znači još papirologije za naše vinogradare?

Na nedavno održanom  sajmu vinarstva i vinogradarstva u Vrdniku,  najavljeno je da će vinari u Vojvodini moći da računaju na 45 miliona dinara pomoći za opremanje vinarija. Takođe, kada je reč u novcu, republičko Ministarstvo je najavilo veći agrarni budžet za sedam milijardi dinara.

Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede, prisustvovao je na sajmu  gde je ovom prilikom izjavio:

“Naša tendencija i ono što želimo da značajno podstaknemo jeste prerada poljoprivrednih proizvoda. Najavljena ulaganja u preradu trebalo bi da omoguće našim vinarima i vinogradarima da poboljšaju proizvode. Sa aspekta stručnjaka mi imamo šansu da izvozimo vina u zemlje Evropske unije,  ali neophodna su dodatna usklađivanja sa standardima i propisima“.

Ilustracija: flaše sa vinom, foto: S.K.
Ilustracija: flaše sa vinom, foto: S.K.

Ivan Bradić, saradnik za vinogradarski registar,rekao je da je vinarski sektor jedan od sektora koji je najsloženiji u Evropskoj uniji.

“Novim Zakonom o vinu, koji je donet 2009. godine ovaj sektor je da kažemo negde oko 80 procenata usklađen sa sektorom u Evropskoj uniji. Ono što je potrebno dalje nadograditi  je sistem pratećih dokumenata i sistem eksperimentalnih enoloških postupaka pomoću kojeg će se proizvoditi vino u eksperimentalne svrhe“. On je dodao još da će institutima i fakultetima koji se bave eksperimentalnom proizvodnjom vina biti dozvoljeno da proizvode vino enološkim postupcima koji nisu u skladu sa našim pravilnikom o enološkim postupcima, ali u eksperimentalne svrhe.

Kroz ovu meru se uvodi dodatna kontrola u sektoru proizvodnje grožđa i vina što je za državu  važno jer će znati koliko je grožđa proizvedeno, prerađeno ali i koliko je uvezeno. Podaci iz vinskog registra kažu da ovog trenutka imamo kapaciteta da preradimo 65 miliona litara vina godišnje i čuvamo 45 miliona. To znači da kapaciteti za proizvodnju i čuvanje vina daleko nadmašuju površine pod vinovom lozom, što sa druge strane pokazuje da prostora za proširenje proizvodnje grožđa ima.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 1

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Goran Đaković

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar