Ukrasite vašu baštu sa ovim cvetom

Ilustracija: đul cvet, foto: pixabay
Ilustracija: đul cvet, foto: pixabay

Postoji oko 150 vrsta biljke iz roda Vuburnum, poznate i pod imenom hudika, udika, udikovina ili đul.

Zajednički naziv “đul ‘odnosi se na holandsku provinciju Gelderland, gde je popularna sorta ,i odakle potiče. Međutim, drugi nazivi koji se još koriste za ovaj cvet su : ’’grudva drvo,kora drveta, evropska brusnica drvo’’, iako ova biljka nije blisko povezana sa brusnicom.

Ads code goes here

Kod nas je đul najpoznatiji pod nazivom ’’ nežna lopta’’.To ime je dobio zbog belih cvasti sa mnogobrojnim cvetićima prijatnog mirisa, raspoređenim tako da podsećaju na grudve snega.

Ilustracija: đul cvet, foto: pixabay
Ilustracija: đul cvet, foto: pixabay

Žbun ili manje drvo, visine do 4 m i širine do 3 m. Cvetovi su snežno beli, u veoma krupnim loptastim cvastima u kojima se cvetovi postepeno rascvetavaju od oboda ka centru, iz zelenih pupoljaka. Ima upadljive latice. Proizvedeni su početkom leta, a oprašeni od strane insekata. Listovi su dugi, široki,krupni, jasno zeleni, u jesen kao krv crvene boje, blago nazubljeni i podeljeni na tri do pet krakova. Najlakše se prepoznaje po donekle neravnom površinom lista.Cveta u maju, a plodovi su loptastog oblika (7-10mm)  – koralno crvene boje,razvijaju se  u grozdovima, sazrevaju avgusta – septembra i dugo ostaju na granama. Zahteva nešto više vlage u vazduhu i zemljištu, a uspeva i u slaboj zaseni. Odlično podnosi gradske uslove. Efektan i u vreme cvetanja i u vreme plodonošenja.

Raste u šumama našeg podneblja i jedna je od najstarijih ukrasnih vrtnih vrsta kod nas. Koristi se za sadnju u grupama, u kombinaciji sa drugim vrstama, kao donji sprat ispod visokog drveća i za slobodnorastuće žive ograde. Najbolje raste na vlažnim, umereno alkalnim zemljištima, iako većinu  toleriše dobro.

Viburnum opulus se gaji većinom kao ukrasna biljka. Nekoliko sorti je izabrano uključujući ’’Roseum’’ , ( sinonim ’’Sterile’’, ’’Snowball’’ ) , u kojoj su svi cvetovi sterilnog tipa, sa loptastim cvetnim glavicama. Kao žbun se takodje gaji i kao živa ograda.

Plod đula je jestiv, ali u manjim količinama, i ima veoma kiseo ukus, blago toksičan, i ukoliko se uzima u većim količinama može da izazove povraćanje ili dijareju, takođe  se  može koristiti kao žele.

Termin, ’’kora drveta’’ se odnosi na svojstva koja imaju sposobnost da smanje napetost mišića, pogotovo kod žena tokom menstrualnog ciklusa.

Međutim, takođe se može koristiti i u trudnoći za smanjivanje grčeva, bolova i opšteg stanja mišića.

Viburnum opulus – đul, predstavlja opšti simbol Ukrajine.Tradicionalno se pominje u Ukrajinskim pesmama, folkloru, slikama.

Ono što je takođe zanimljivo za ovu biljku je što se njena kora i plod koriste za lečenje. Plodovi sadrže šećere, taninske materije, askorbinsku, izovalerijansku i sirćetnu kiselinu. Sok plodova sa medom se koristi u narodnoj medicini za lečenje raka.

Ukoliko želite lepo oblikovan žbun okićen mnoštvom cvetova, biljku morate orezivati u proleće i posle cvetanja. Međutim, ako uklonite precvetale cvasti, ostaćete bez crvenih plodova u jesen.

Prilikom posete Holandiji, nismo videli ni jedno dvorište koje nema ovaj cvet. Prelepo izgledaju, pravo uživanje za oči.