Znate li za ovaj čudesni napitak

Objavljeno: 28 jan 2019

Japanska gljiva kao prirodni napitak sastoji se od čaja, šećera, čiste vode i veze bakterija i kvasca. Šećer hrani bakterije i kvasac, te na taj način stvara debeli gljivični sloj koji leži na vrhu kombuhe.

Čajna gljiva sadrži malu količinu alkohola (od 0,3 – 0,5 odsto). Postotak alkohola zavisi ponajviše od vrenja.

Rezultirajući napitak kombuhinog čaja sadrži karboksilnu, mlečnu,  sirćetnu kiselinu, vitamin B. Prisutne su i neke supstance koje obeshrabruju bakterije u vašem organizmu.

Ilustracija: kombuha, foto: pixabay
Ilustracija: kombuha, foto: pixabay

Kombuha predstavlja tradicionalni napitak poreklom iz istočne Azije. Kako je u zapadnoj Evropi rastao interes za istočnjačku medicinu, ovaj napitak je preko Rusije sredinom XX veka stigao u Evropu. Ubrzo mu pripisuju razna čudesna svojstva i korisna dejstva na širok spektar pojava u ljudskom organizmu da bi postao poznat kao eliksir mladosti. Doktori su je prepisivali za skoro sve vrste bolesti. Od tada, pa i danas, kombuha predstavlja predmet detaljnih hemijskih, bioloških i kliničkih istraživanja.
Kombuha je poznata i pod nazivom čajna gljiva. Većina korisnika opisuje ukus  kombuhe kao sodu sa blagim dodatkom sirćeta.

Što se tiče njenog porekla povezuju je sa Azijom i Kinom još u III veku. Zatim su je počeli  koristi u Rusiji, Indiji, Japanu, a i danas je poznata u mnogim kulturama.Kombuha čisti krvne sudove, gasi žeđ, sprečava dijabetes, leči rane…

PRIPREMA NAPITKA

Ovo je ne samo izvrstan lek, već i izuzetno ukusan napitak. Kao osnovni napitak, može da se koristi u toku celog dana. Neko se ograniči na 1-2 čaše dnevno, ali i to ima pozitivno dejstvo.
U jedan litar skoro proključale vode sipati 1,5 kašičicu mešavine crnog i zelenog čaja, poklopiti i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena.  Procediti čaj, dodati pet kašika šećera i kada se dovoljno ohladi sipati u teglu dva prsta do vrha, da bi gljiva imala dovoljno kontakta sa vazduhom. Kada se prohladi do temperature tela, u dva litra ovog čaja sa šećerom sipati i 0,5 l gotovog kombuha napitka i odozgo staviti gljivu. Prekriti gazom i ostaviti na toplom mestu gde ne dopire direktna sunčeva svetlost. U zavisnosti od temperature, sastojaka i niza drugih uslova, kombuha će biti pripremljena za jednu do dve nedelje, što se može prepoznati po prijatnom kiselkastom ukusu. Zrela kombuha nikako ne sme da bude slatka. Kombuha je gotova, kada sadrži dovoljno ugljen – dioksida i u tom slučaju pijemo zaista kvalitetan napitak, jer je šećer u potpunosti prerađen.

Kombuha se prirema u staklenoj posudi, a čuva u plastičnim flašama.

Ukoliko kupujete gotovu kombuhu od mešavine crnog i zelenog čaja, obratite pažnju na tvrdoću flaše. Ukoliko je flaša pod pritiskom i tvrda, kombuha je zrela i spremna za upotrebu.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Marko Petrovic: Odličan tekst. Solitarne pčele su stvarno tako d...
Željko: Kome se obratiti za bespovratna sredstva ,sadnja p...
velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....