Kako gajiti povrće na okućnici

Prostor po okućnicama može se iskoristiti za setvu povrtarskih kultura u cilju njegovog uređenja, a i korist od proizvodnje može biti velika.
Za četvoročlanu porodicu, kako bi se obezbedila dovoljnim količinama povrća, potrebna je površina od 2 do 4 ara.
Pre setve potrebno je izvršiti obradu zemljišta ručnim ili motokultivatorima, kako bi se obezbedio povoljan vodno-vazdušni režim i tako obezbedilo nesmetano klijanje i nicanje biljaka. Nakon pripreme zemljišta pristupa se pravljenju leja. Optimalna širina leje je 120 cm, kako bi se mogla nesmetano pleviti i obrađivati bez gaženja i tabanja zemljišta u njoj.
Takođe, pravilno formirane leje treba da su izdignute 10 –ak cm iznad zemlje da bi se omogućilo ceđenje vode pri
obilnim padavinama. Između leja ostaviti staze širine 30 do 50 cm za nesmetan prolaz i obavljanje svih potrebnih operacija.
Pre zasnivanja povrtnjaka  potrebno je napraviti plan setve. Najpre se seju kulture za čije klijanje i nicanje su potrebne temperature od 3 do 5 ° C, a to su grašak, spanać, salata, crni i beli luk, rotkvice.
Prostor u povrtanjaku može se iskoritstiti i za setvu aromatičnog, lekovitog i začinskog bilja. Te biljke mogu se sejati u malim trouglastim lejama ili po ivicama povrtnjaka.
Aromatično bilje (korijander, dragoljub, mirođija, krasuljica, buvač, neven, hajdučka trava i dr.) svojim mirisom privlače brojne insekte, odnosno privlače insekte predatore koji se hrane štetnim insektima, privlače insekte oprašivače, a neki od njih ispuštaju miris (eterična ulja) ili biohemijske supstance koji odbijaju insekte koji mogu naneti velike štete gajenom povrću.

Takođe, preporuka je da se crni luk i mrkva seju u naizmenične redove, odnosno 1 do 2 reda luka i 1 do 2 reda mrkve. Eterična ulja šargarepe odbijaju lukovu muvu, koja nanosi velike štete luku, a eterična ulja luka odbijaju mrkvinu muvu. Na taj način može da se izbegne upotreba sredstava za zaštitu bilja i postigne dobijanje zdravih i zdravstveno bezbednih plodova. 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.03.2024.

Prvi mladi krompir iz Leskovca

31.01.2024.

Porasla potražnja za ovim povrćem

09.01.2024.

Značaj folijarne ishrane povrća

26.12.2023.

Virus smeđe naboranosti paradajza

21.12.2023.

Najbolje prirodno sredstvo za lečenje i negu kože

07.11.2023.

Stigle i mušmule iz okoline Beograda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca