Kako gajiti povrće na okućnici

Objavljeno: 31 jan 2019

Prostor po okućnicama može se iskoristiti za setvu povrtarskih kultura u cilju njegovog uređenja, a i korist od proizvodnje može biti velika.
Za četvoročlanu porodicu, kako bi se obezbedila dovoljnim količinama povrća, potrebna je površina od 2 do 4 ara.
Pre setve potrebno je izvršiti obradu zemljišta ručnim ili motokultivatorima, kako bi se obezbedio povoljan vodno-vazdušni režim i tako obezbedilo nesmetano klijanje i nicanje biljaka. Nakon pripreme zemljišta pristupa se pravljenju leja. Optimalna širina leje je 120 cm, kako bi se mogla nesmetano pleviti i obrađivati bez gaženja i tabanja zemljišta u njoj.
Takođe, pravilno formirane leje treba da su izdignute 10 –ak cm iznad zemlje da bi se omogućilo ceđenje vode pri
obilnim padavinama. Između leja ostaviti staze širine 30 do 50 cm za nesmetan prolaz i obavljanje svih potrebnih operacija.
Pre zasnivanja povrtnjaka  potrebno je napraviti plan setve. Najpre se seju kulture za čije klijanje i nicanje su potrebne temperature od 3 do 5 ° C, a to su grašak, spanać, salata, crni i beli luk, rotkvice.
Prostor u povrtanjaku može se iskoritstiti i za setvu aromatičnog, lekovitog i začinskog bilja. Te biljke mogu se sejati u malim trouglastim lejama ili po ivicama povrtnjaka.
Aromatično bilje (korijander, dragoljub, mirođija, krasuljica, buvač, neven, hajdučka trava i dr.) svojim mirisom privlače brojne insekte, odnosno privlače insekte predatore koji se hrane štetnim insektima, privlače insekte oprašivače, a neki od njih ispuštaju miris (eterična ulja) ili biohemijske supstance koji odbijaju insekte koji mogu naneti velike štete gajenom povrću.

Takođe, preporuka je da se crni luk i mrkva seju u naizmenične redove, odnosno 1 do 2 reda luka i 1 do 2 reda mrkve. Eterična ulja šargarepe odbijaju lukovu muvu, koja nanosi velike štete luku, a eterična ulja luka odbijaju mrkvinu muvu. Na taj način može da se izbegne upotreba sredstava za zaštitu bilja i postigne dobijanje zdravih i zdravstveno bezbednih plodova. 

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 15

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Jerinić

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Marko Petrovic: Odličan tekst. Solitarne pčele su stvarno tako d...
Željko: Kome se obratiti za bespovratna sredstva ,sadnja p...
velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....