Najnovija vest: Pčelari prvi uključeni u elektronsko dodeljivanje subvencija

Objavljeno: 09 feb 2019

Danas  je na Beogradskom sajmu  otvoren jubilarni XI Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem u organizaciji SPOS-a.

,, Okupljamo se 11. put da pokažemo da je pčelarstvo najorganizovanija grana poljoprivrede. Jedina grana koja ima organizaciju na nacionalnom nivou, i koja okuplja pčelare proizvođače, imamo 230 opštinskih organizacija pčelara. Počeli smo sa gradnjom pogona, koji će biti završen za nekoliko meseci, preostaje nam da kupimo opremu, nešto već imamo, ali to nije dovoljno, moramo još da prikupimo novca. Znate kako kažu,, Ko se penje Bog mu ruku pruža“, istakao je Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a, prilikom otvaranja sajma.  Tom prilikom je istakao da najvećeg falsifikatora meda  nema više u našim marketima, ostalo je da se izbaci iz malih marketa, i neka se bavi prodajom džema, ako nije sposoban da  se bavi pčelarstvom.

Ilustracija: Sa otvaranja Sajma, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Sa otvaranja Sajma, foto: Svetlana Kovačević

Sa dolaskom  Nedimovića na čelo Ministarstva poljoprivrede, saradnja se širi, uvele su se nove subvencije trenutno ih je šest,  i ne samo da suma koja se izdvaja za pčelarstvo progresivno raste, već je i ministrovo  opredeljenje,  da svi koji ispunjavaju uslove  i konkurišu, dobiju subvencije. Time je rešen veliki problem.

,,  Pčelari će biti prvi pilot program, i prvi će biti uključeni u elektronsko dodeljivanje subvencija. Sve će se radi, kompjuterski, i kada svi podnesu zahteve, isplata će biti posle 20 dana, ovo je vest koju moram da prenesem od ministra Nedimovića, rekao je Živadinović.

Ilustracija: Živadinović je i zaguslao, kaže da je kao mali guslao, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Živadinović je i zaguslao, kaže da je kao mali guslao, foto: Svetlana Kovačević

,, U 2018. godini u ministarstvu poljoprivrede imali smo nekoliko sastanaka gde smo odredili prioritete za 2019. godinu u oblasti pčelarstva, najveći problem su falsifikatori meda. Ministarstvo će učiniti sve da se to spreči. U narednom periodu biće predloženo da se  otvoreni nacionalna laboratorija za ispitivanje meda iz Srbije, jer srpski med ima perspektivu, istakao je Bogdan Igić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Ilustracija: Bogdan Igić, ministarszvo poljoprivrede, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Bogdan Igić, ministarstvo poljoprivrede, foto: Svetlana Kovačević

Sajam je prilika da se, pored meda i drugih pčelinjih proizvoda, po najpovoljnijim uslovima nabave i kompletna pčelarska oprema i repromaterijali, a posetioci će moći da uživaju u veoma raznovrsnom izložbenom, obrazovnom, promotivnom, privrednom i turističkom sadržaju i programu.

Ilustracija: Šnandovi na Sajmu: f
Ilustracija: Šnandovi na Sajmu

Pored takmičarskog dela, u okviru Sajma biće organizovani međunarodni stručni paneli i seminari „Kako da srpski med postane svetski maloprodajni brend“ i „Pčele ne umiru od zime“, te predstavljanje i proglašenje najboljih inovacija u oblasti pčelarstva.

Radno vreme sajma je u subotu od 9 do 18 časova, a u nedelju od 9 do 16 časova.

Ulaznica za posetioce košta 350 dinara, a parking u krugu sajma plaća se 100 dinara po satu. Celodnevni parking kod „Eurosalona“ košta 900 dinara za autobuse i 300 dinara za automobile.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 7

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Marko Petrovic: Odličan tekst. Solitarne pčele su stvarno tako d...
Željko: Kome se obratiti za bespovratna sredstva ,sadnja p...
velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....