Kako gajiti đumbir u kućnim uslovima

Objavljeno: 13 feb 2019

Koren đumbira je debeo i kvrgav, krem boje, dugačak oko pola metra. Iz njega rastu metar do metar i po visoke stabljike, sa gustim zelenim listovima. Na granama su u vreme cvetanja beli i zeleni cvetovi sa karakterističnom ljubičastom šarom.

Plodovi đumbira su čaurice koje, kad sazre, kao otvorene puštaju brojne sitne, crne semenke koje se ipak ne koriste za razmnožavanje. To se obavlja vegetativnim putem.  Može gajiti i u sobnim uslovima.  Đumbir je izuzetno popularan zimski začin, koji će vas savršeno ugrejati  iznutra te zaštititi od prehlade i viroze.

Ovaj egzotični gomolj ljutkastog ukusa,  poznat je po svojim protuupalnim, antibakterijskim, antivirusnim i antiparazitnim svojstvima.

Đumbir deluje kao sagorevač masnoće i pomaže u gubitku kilograma. Ovaj začin stvara osećaj sitosti, pa nećete imati potrebu za grickalicama između obroka. Ova lekovita namirnica deluje preventivno na pojavu Alchajmerove bolesti. Bez obzira na to koji je uzrok bola, đumbir će vas osloboditi neprijatnog osećaja jer ima antiupalna svojstva.  Umesto kafe, započnite dan čajem od đumbira i pružićete svom telu mnogo lekovitih sastojaka.

Ilustracija: đumbir, foto: Pixabay
Ilustracija: đumbir, foto: Pixabay

Đumbiru je potrebno neko vreme da počne da raste. Da bi se ubrzao njegov rast, najbolje ga je saditi sa staklenim poklopcem, a dno saksije trebalo bi da sadrži rupe kroz koje će kapati višak vode.

Na dno stavite 2,5-5 centimetara sloja zemlje za sadnju, a preko semena dodajte oko 1,5 centimetara sloja. Dobro zalivajte, stavite poklopac, ali nemojte da sprečite dovod vazduha do biljke.

Održavajte temperaturu zemljišta na oko 21 stepen celzijusovih, ali tako da bude vlažna na dodir, i zalivajte samo kad se zemljište potpuno osuši. Nakon toga, đumbir će proklijati u periodu između 6 i 8 nedelja.

 Đumbir u bašti sadite u proleće, a kao kućnu biljku možete i u ranu jesen, a kada dođe proleće da ga prebacite u baštu. Kada prebacujete biljku iz saksije u baštu, neophodno je izabrati mesto sa rastresitom zemljom, u prošaranom hladu i redovno zalivajte. Uglavnom ne treba brinuti oko štetočina i nekih problema koji mogu napasti biljku.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 4

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Marko Petrovic: Odličan tekst. Solitarne pčele su stvarno tako d...
Željko: Kome se obratiti za bespovratna sredstva ,sadnja p...
velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....