Bespovratna podrška od 50 do 60 odsto realizovane investicije

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za dodelu podrške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu za 2019. godinu kroz koji vinogradari i vinari imaju mogućnost da unaprede proizvodnju, uz bespovratnu podršku u iznosu od 50 do 60 odsto realizovane investicije.

Iz Ministarstva poručuju da su cilj podrške podsticanje zasnivanja novih i modernizacija postojećih proizvodnih zasada vinove loze, koji će, uz redovnu primenu savremene agrotehnike, dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose. Podržava se i nabavka savremene opreme za proizvodnju i čuvanje vina, koja je, pored kvalitetne sirovine, neophodna za postizanje visokog kvaliteta vina.

Javnim pozivom se utvđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

Ilustracija:vinograd na Fruškoj gori. autor: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija:vinograd na Fruškoj gori. autor: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Maksimalna podrška iznosi 50 odsto ukupne vrednosti prihvatljive investicije, a do 60 odsto za zasnivanje zasada od autohtonih sorti vinove loze. Maksimalna prihvatljiva investicija je 10.000 evra, a minimalna 500 evra, dok maksimalna podrška iznosi do 5.000 evra – naveli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Prihvatljive investicije za podršku su nabavka sadnog materijala loznih kalemova (vinske i stone sorte), elemenata potporne konstrukcije za špalirni uzgoj i za pergole (stubovi i žica), zatim sistema za navodnjavanje „kap po kap“, mreže za zaštitu od ptica, kao i specifične oprema za proizvodnju, čuvanje vina i vinskih destilata. Korisnici podrške kroz javni poziv su poljoprivredna gazdinstva koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Vinogradarski registar u trenutku podnošenja zahteva za dodelu podrške.

Ukoliko su podnosioci zahteva u statusu preduzeća, neophodno je da im primarna delatnost bude u skladu sa Zakonom o klasifikaciji delatnosti. Prema uslovima javnog poziva, nakon završetka investicije, vinogradari i vinari predaju Ministarstvu zahtev za dodelu podrške sa svom propisanom dokumentacijom. Obrazac zahteva može se preuzeti sa sajta Ministarstva.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.02.2024.

Gde je najbolje čuvati vino

23.02.2024.

Novosadski festival vina „Wine Fest“

19.02.2024.

Kako orezati vinovu lozu

12.02.2024.

Otkrivamo vam  šta znače oznake na etiketama na flaši

09.02.2024.

Manifestacija pod nazivom „Rumske priče o ljubavi i vinu“.

16.01.2024.

Famozna oranž vina

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca