Dunav osiguranje: Osiguranje pouzdana zaštita od brojnih rizika

Predstavnici Glavne filijale „Dunav osiguranje” u Šapcu obišli su gazdinstvo porodice Lazarević, u selu Kujavica, čiji se domaćini skoro dvadeset godina bave poljoprivrednom proizvodnjom, a svake godine osiguravaju useve.

Poljoprivrednik Branko Lazarević po polisama za osiguranje u prethodnim godina  imao je štete od grada koje je Kompanija “Dunav osiguranje” nadoknadila.

Nedavno mu je požar zahvatio porodičnu kuću, koja je takodje bila osigurana, a činjenica da su već osam godina imali zaključenu polisu osiguranja od rizika požara i nekih drugih opasnosti kod Kompanije „Dunav“,  omogućila je da  nakon požara procenitelji u vrlo kratkom roku procene štetu i da im se isplate sredstva po osnovu štete  nastale na kući i stvarima.

Ilustracija: Radionica porodica Lazarevic Sabac selo Kujevica foto Aleksadnar Matijevic
Ilustracija: Radionica porodica Lazarevic Šabac selo Kujevica foto:  Aleksadnar Matijević

Visina premije za osiguranje  imovine Lazarevića u 2018. godini iznosila je 9.099 dinara, a po toj polisi,  za požar koji se dogodio, Kompanija im je isplatila nadoknadila štetu u visini od 2, 8 miliona dinara, rekao je direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Šapcu Saša Obrenović.

To selo, inače, spada u IV klasu opasnosti u opštini Vladimirci i karakteriše je izražena učestalost padanja grada prethodnih godina. U ovom selu najviše se gaje ratarske kulture, a manje  voćarske kulure.

Predstavnici Glavne filijale Dunav osiguranja Šabac  Lazareviću  na radionici poklonila polisu za osiguranje useva  za ovu godinu, rukovodeći se sloganom Kompanije „Prijatelj ostaje prijatelj“, i to za osiguranje 2,5 hektara pod zasadom pšenice.

“Želeli smo da ovim gestom da nagradimo poverenje Lazarevića ukazano godinama unazad „Dunav osiguranju“ , kao i da na ovaj način izađemo u susret šestočlanoj porodici Lazarevića da ne razmišlja o vremenskim nepogodama ovog leta i eventualnoj šteti koje one mogu da prouzrokuju na njihovom imanju”, rekao je novinarima Obrenović.

Vlada Srbije odobrava subvencionisanje premije za osiguranja useva i plodova za registrovana domaćinstva, a na ovom području subvencioniše se 40 odsto od ukupno plaćene premije.

Još jedna od pogodnosti je i ta što poljoprivrednici ne moraju odmah da  plate ceo iznos premije, pojasnio je Obrenović, već samo pet odsto poreza na premiju, dok ostatak mogu isplatiti kada oberu i prodaju svoje proizvode.

Visina premije na godišnjem nivou, sa uključenim subvencijama nadležnog Ministarstva za osiguranje, za pšenicu po hektaru, na godišnjem nivou, iznosi oko 1.700 dinara, a za kukuruz 1. 600dinara.

Govoreći o imovinskim osiguranjima okupljenim meštanima Kujevice i novinarima, Obrenović je na primeru porodice Branka Lazarevića istakao značaj te vrste osiguranja.

On je ovom prilikom ukazao na neophodnost edukacije svih građana da osiguraju svoju imovinu od rizika požara, jer se često dešavaju u Mačvanskom okrugu.

“Treba imati u vidu i da se takvi rizici ne dešavaju samo komšijama, već se mogu desiti i nama. Polisa osiguranja je  u takvim situacijama zaštita za materijalna ulaganja, trud i rad koji je uložen u sticanje imovine. Pored toga, podjednako je važno izabrati i osiguravajuću kuću koja ima kapacitet, da odgovori na potrebe svojih osiguranika u punom obimu, da se  posledice štetnih događaja  kvalitetno i brzo prevaziđu”, istakao je Obrenović.

On kaže da se povećava broj osigiuranih gazdinstava u Mačvanskom okrugu i da poljoprivrednici postaju sve svesniji značaja osiguranja svoje prozivodnje.

Prošle godine filijala u Šapcu je isplatila blizu 20 miliona dinara na ime šteta.

Poljoprivrednik Branko Lazarević kaže da je kada se odlučio da se bavi poljoprivrednom prozivodnjom odlučio istovremeno  da osigura useve, a potom i kuću od 2010. godine Branko se bavi ratarstvom, uzgaja pšenici i kukuruz, i kaže da su mu se već dešavale štete.

Navodi da je osiguranje veoma važno, kao i da svaki ozbiljan i odgovoran poljoprivrednik mora o tome da razmišlja.

“Nisam imao nikavih problema u odredjivanju visine štete i isplati, šteta je vrlo brzo procenjena i isplaćena, a bez polise i osiguranja ne bih mogao ni da obnovim kuću koja je polovinom decembra zahvaćena požarom zbog problema sa instalacijama” rekao je Lazarević. Njegov komšija Rade Grujić takodje se bavi ratarskom, ali i povrtarskom proizvodnjom. Na površini od 10 hektara uzgaja pšenicu, kukuruz, ali i krompir, papriku i praziluk. Useve osigurava od osamdesetih godina, a prošle godine odlučio je da osigura i kuću i nameštaj.

“Klimatske promene navele su me na to da se moram osigurati jer će nam se nepogode sve češće dešavati, a proizvodnja na otvorenom je posebno u riziku”, rekao je Grujić.

Do sada je već pet puta imao štetu, a pre tri godine čak stopostotnu.

“Zadovoljan sam načinom osiguranja, kao i dinamikom isplate štete”, rekao je Grujić i dodao da su i njegove komšije kada su videle kakva ga je šteta te godine zadesila odlučile da se osiguraju.

Poljoprivrednik iz Bogatića Ivan Radovanović koji se bavi stočarstvom, ali i ratarstvom i voćarstvom takodje se pre tri godine opredelio na to da svoj trud i rad osigura.

Na oko 30 hektara površine prozivodi pšenicu, suncokret, soju i kukuruz, a  bavi se i proizvodnjom voća. Takodje uzgaja bikove i svinje.

  “Prošla godina je bila katastrofalna, zadesio nas je grad i velike površine su bile zahvaćene štetom. Osiguranje mi je bilo od velike pomoći”, ispričao je Radovanović svoja iskustva.

Kaže  i da je član Udruženja proizvodjača maline i kupine “Mačva” cija je ideja bilo osnivanje Voćarske zadruge “Egzercir”. Planovi su im da se na pet hektara bave organskom proizvodnjom maline .

“Prvi koraci su koji se tiču proizvodnje su načinjeni, a jedan od narednih ciljeva biće osiguranje i siguran sam da će nas u tome kvalitetno, kao i do sada,  pratiti Dunav osiguranje”, rekao je Radovanović.

Radionica porodica Lazarevic Sabac selo Kujevica foto: Aleksadnar Matijević
Radionica porodica Lazarevic Šabac selo Kujevica foto: Aleksadnar Matijević

Radionica u Šapcu bila je prilika i za predstavljanje usluga životnih osiguranja Kompanije „Dunav“.

“Vrlo često smo spremni da svoj novac uložimo u neke druge vrednosti, ili njihovu zaštitu, a zaštita ljudskog života uvek treba da bude na prvom mestu. Osećaj odgovornosti prema sopstvenom životu i prema svojoj porodici rađa potrebu da preduzmemo sve potrebne korake kako bismo se zaštitili od nepredviđenih a mogućih događaja, da stvorimo lične fondove koji će našem potomstvu omogućiti da donese vrlo značajne životne odluke ili nama da stvorimo osećaj finansijske sigurnosti”, istakla je šef  službe za prodaju životnog osiguranja u GF “Dunav osiguranja”  u Šapcu Mirjana Đurković.

Iz  godine u godinu portfelj životnih osiguranja kontinuirano raste, i u ovom trenutku Kompanija je na četvrtoj poziciji na tržištu, sa više od pola miliona osiguranika, što kroz vidove ličnih individualnih što kolektivnih osiguranja.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.03.2024.

Jelena Tanasković: Naš jedini cilj je da potrošimo svaki dinar u cilju unapređenja srpske poljoprivrede

13.03.2024.

„Najdomaćin“ će biti jedan od izlagača na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Šapcu

18.11.2023.

Karavan „Najdomaćin 2023“ obišao Šabac

03.05.2023.

Odakle nam stižu jagode

07.07.2022.

Kompanija „Dunav“ za dobrobit svih nas

26.05.2022.

Osiguranjem useva do sigurne i ozbiljne poljoprivredne proizvodnje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca