Kako brže i lakše do IPARD fondova

Objavljeno: 10 mar 2019

Na 10. konferenciji o agrobiznisu pod nazivom ,, Inovacije u poljoprivrednoj proizvodnji”,u Šapcu, održana je panel diskusija u kojoj su učestvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, iz  Uprave za agrarna plaćanja, pomoćnici direktora Boško Umetić i Marina Živanović.

Vladalo je veliko interesovanje poljoprivrednika za subvencije – zanimalo ih je kako do njih mogu doći brže i lakše . Najviše ih zanimalo kako do sredstava iz IPARD programa.

Evropska unija je IPARD program odobrila 2015. godine, a usvojen je zaključkom Vlade Republike Srbije, u septembru 2017. godine. Cilj programa je, pre svega, pomoć poljoprivrednim proizvođačima da unaprede svoje kapacitete i da se pripreme za ispunjavanje standarda Evropske unije i zakona. IPARD program se realizuje preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja, kao organa u njegovom sastavu. Pravila IPARD programa moraju se u potpunosti poštovati, još jednom su naglasili panelisti na jubilarnoj Konferenciji o agrobiznisu.

Uprava za agrarna plaćanja je nadležna za prijem i obradu zahteva za odobravanje, kao i za nakon isplate podsticaja, objasnio je Boško Umetić, pomoćnih direktora Uprave za agrarna plaćanja, i istakao:

„U ovom trenutku aktuelan je poziv za Meru 3, koji je otvoren do  11.  marta, svi ostali su zatvoreni. U ovoj godini planirana su još dva velika poziva– jedan ukupan za Meru 1, koji će biti raspisan sredinom juna, u kojem će sve biti objedinjeno,  mehanizacija, traktori,  oprema i izgradnja, i jedan za Meru 3, ponovo prerada,  oprema i objekti za preradu,  i on će biti objavljen u novembru.“

 

Planiraju se još dve mere, najavio je Umetić:

„Mera 7 je razvoj  ruralnog turizma, izgradnju eko-naselja, turističkih hotela i slično, i Mera 9 – mera tehničke pomoći, gde mi iz Ministarstva  možemo da nabavljamo određenu opremu i potrepštine za unapređene kapaciteta.”

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja nalazi se plan poziva, gde se tačno može videti i dinarski i evro iznos i za deo koji se obezbeđuje iz republičkog budžeta i za deo koji daje Evropska unija.

Ilustracija: Predstavnici Uprave za agrarna plaćanja na panel diskusiji, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Predstavnici Uprave za agrarna plaćanja na panel diskusiji, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

IPARD program je za mnoge novina, rekao je Umetić i u vezi s tim ima dosta mistifikovanja. Zbog toga Uprava za agrarna plaćanja radi na edukaciji poljoprivrednih stručnih službi, i oni su dužni da pomognu potencijalnim korisnicima na nivou opštih informacija.

IPARD  je takav program da jedan poljoprivrednik ne može da aplicira sam, i to se radi preko konsultantskih kuća. Troškovi konsultantskih kuća su uračunati i refundiraju se korisniku, , objasnio je Umetić, a poljoprivrednik treba da se bavi poljoprivredom i da ima ideju u šta će da investira:

„Konsultantskih kuća ima više, a na poljoprivrednicima je da odluče koju će izabrati. Uprava za agrarna  plaćanja ima jednu do dve obuke godišnje sa konsultantskim kućama  i odgovara im na stručna pitanja, kako bi one mogle da edukuju svoje korisnike.“

U razgovoru za naš portal, Boško Umetić je pozvao poljoprivrednike da se jave Upravi za agrarna plaćanja ukoliko imaju neke nedoumice i ako im treba pomoć, jer sredstava ima dovoljno za sve koji imaju dobre ideje i žele  da apliciraju.

Panel diskusija je mnogima pružila odgovore i bila od pomoći: jedan poljoprivrednik iz Bogatića nam je rekao da je dobio konkretno objašnjenje, od pomoćnika Marine Živanović  kako može da aplicira za traktor, jer do sada nije imao prave informacije.

Posle razgovora sa poljoprivrednicima, utisci su odlični ali je, kako su rekli, potrebno više ovakvih skupova jer je edukacija neophodna i dragocena svima koji nameravaju da unaprede posao i poboljšaju svoj položaj.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 6

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar