Domaćinska kuća na Festivalu sireva Balkana

Objavljeno: 12 mar 2019

U prostorijama Doma omladine Beograda, 9. i 10. marta, održana je deveta izložba autohtonih sireva Balkana pod nazivom ,,Balkan Cheese Festival’’. Posetioci su imali priliku da probaju brojne vrste sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Francuske. Na veliko oduševljenje svih posetilaca na festivalu su bili izloženi,  inače retko dostupni, sirevi sa prostora Kosova i Metohije. Takođe, brojni izlagači vina i rakija su se potrudili da svojom ponudom upotpune doživljaj harmonije ukusa. Sirevi od kozjeg, ovčjeg i kravljeg mleka, sirevi sa začinima, sirevi obogaćeni tartufima, sirevi sa plesnima,  Svrljiški Belmuž, domaća mocarela, rolovani kačkavalji, poslastice od sireva… samo su neki od sjajnih proizvoda koji su se pojavili na ovom festivalu. Budući da je izloćba bila prodajnog karaktera, posetioci su imali priliku da, po povoljnijim cenama, pazare svoje omiljene specijalitete.

Festival su otvorili Jure Sodija (Turističko društvo Bohinj), Dragan Ambrozić (urednik programa Doma omladine Beograda) I Srba Jovanović (osnivač Balkan Cheese Festival-a).

Ilustracija: Festival sira u Domu omladine, foto: Aleksandra Milič,Domačinska kuća
Ilustracija: Festival sira u Domu omladine, foto: Aleksandra Milić,Domačinska kuća

Zemlja gost ovogodišnjeg festivala bila je Slovenija.

Tokom trajanja festivala održane su prezentacije pravljenja mladog kačkavalja Mlekarske škole ,,Dr Obren Pejić iz Pirota. Pored toga odrćano je predavanje ,,Sirac za Petrovdan’’ o postupku obnove tehnologije proizvodnje domaćeg srpskog sira iz 19. veka. Održana je i prezentacija ,,Umetnost rezbarenja sireva u duborezu’’.

Zatvaranju festivala prethodile su:  svečana dodela nagrada za najbolje sireve, nagrada za najlepši štand i nagrada za najlepši tanjir.

 

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 9

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Jovana Jokanović

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar