Šta uraditi da crni luk da dobar rod

Ilustracija: crni luk, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: crni luk, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Luk  ili crni luk (Allium cepa),  pripada porodici Alliaceae. U  ljudskoj ishrani koristi kao svež, pržen  ili kuvan. Jednostavno nema jela u kome crni luk ne daje bar ukus. Kao mlad se koristi ceo , a kasnije samo glavica.

U narodnoj medicine upotrebljava se protiv glavobolja, upale grla, kašlja, čireva,  prehlade…

Optimalna temperature za klijanje crnog luka je 15°C, minimalana je 1-2°C. U toku vegetacije optimalna temperatura je između 18-25°C

Crni luk zahteva dosta vlage i da bi se postigli visoki prinosi potrebno je do 600 mm. Sadržaj vlage u zemljištu treba da bude od 70-80% PVK, a za formiranje glavica je potreban PVK od 50-60% . Traži laka, rastresita,  plodna zemljišta sa pH=6-7. Ako imamo parcele sa teškim zemljištem ono treba da bude drenirano.

Najbolji predusevi su kupusi, paprika, paradajz,  krompir, grašak i strna žita.

Ilustracija: ceni luk, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: ceni luk, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Po skidanju preduseva obavezno plitko zaorati do 20 cm , a tokom u oktobrau i novembru  zaorati na 35-40 cm.

Količinu đubriva koju treba primeniti je najbolje dobiti iz preporuke nakon urađene agrohemijske analize zemljišta. Okvirno potrebno je 90-110 kg/ha azota (N), 120-140kg/ha fosfora (P₂O₅) I 150-200kg/ha kalikuma K₂O. 2/3 fosfora i kalijuma uneti pod osnovnu obradu , ostatak fosfora i kalijuma kao i  ½  azota uneti predsetveno , a ostatak azota koristiti za prihranu.

Setva se obavlja čim se temperatura zemljišta ustali na dubini od 5 cm na 8°C. Način setve je u vrstična ili u pantljike. Rastojanje između redova je između 15-25 cm,nakon svakih 4-6 redova se ostavlja staza široka 40-60 cm. Rastojanje u redu je 3-5 cm , a dubina setve od 1-2 cm.

Luk se uvek navodnjava kada ima potrebe, plitko se okopava radi razbijanja pokorice i uništavanja korova, prvo okopavanje je kada se ukažu redovi , a drugo 10-14 dana posle prvog.

Borbu protiv korova, bolesti i štetočina treba voditi isključivo po savetu stručnih lica za zaštitu bilja.

Vreme berbe je kada biljke pri zemlji omekšaju i bar polovina polegne.Zrelost lukovice se određuje na osnovu tipične boje suvih listova i suvom vratu lukovice. Luk se može vaditi mašinski i ručno. Ručno podrazumeva čupanje biljaka .

Prosušene glavice se očiste od ostataka korena i  lista. Ostavlja se vrat lukovice dužine od 3-5 cm koji štiti lukovicu od infekcija, čuvaju se raširene u tankom sloju,  na temperaturi 1-2 °C.

 

d