Otvoren pogon za preradu meda

Novi pogon za preradu meda u kanjiškom preduzeću „Tisakoop“ d. o. o. simboličnim presecanjem vrpce predali su na upotrebu predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i ministar poljoprivrede u Vladi Mađarske dr Ištvan Nađ u prisustvu domaćina iz te uspešne porodične firme i gostiju.Ulaganje je veće od tri miliona evra, uz podršku Fondacije „Prosperitati“ novcem obezbeđenim iz Mađarske i sopstvenim ulaganjima „Tisakoopa“. Direktor „Tisakoopa“ Karolj Kermeci kazao je da je kapacitet pogona prerada i pakovanje više od 1.000 tona meda godišnje, obezbeđenjem sirovina u saradnji s preko 200 pčelara iz Vojvodine.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je ta podrška za ekonomsko osnaživanje značajna iz više aspekata, o čemu najbolje govore brojke. On je to potkrepio podacima da je iz kanjiške opštine za tri godine za novac Fondacije „Prosperitati“ aplicirao 1.331 zainteresovani, a da su realizovani njihovi razvojni poduhvati vredni 4,2 milijarde dinara, od čega je 2,1 milijarde bespovratno, što je vrednost dvogodišnjeg buyeta opštine Kanjiža.

Mislim da su to ogromne cifre, veoma značajne, s jedne strane, samim korisnicima tih para, a s druge, i za razvoj opštine Kanjiža, rekao je Pastor.

Jer, dodao je, taj novac ostaje ovde, ovde doprinosi jačanju privredne delatnosti.

Ilustracija: med, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: med, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Posebno je značajno da podvučem da je od 23 velika projekta koje smo realizovali u Vojvodini, pet na teritoriji kanjiške opštine, koja je jedna od uspešnijih u korišćenju tih mogućnosti, kazao je Pastor.U preduzeću „Tisakoop“ je, zahvaljujući pomenutom ulaganju, otvoreno više od 20 novih radnih mesta, od integratorskih poslova u pripremi sirovinske baze, laboratorijskih analiza, do prerade i pakovanja gotovih proizvoda za isporuku na tržište.

Kvalitetan med je atraktivan za plasman na domaćem i inostranom tržištu pa ćemo s našim brendom „Tisamed” biti zastupljeni tamo gde smo inače već prisutni s poslovanjem, a takođe i u našim „HUngarikum centrima”, koja imamo u više gradova, najavio je direktor Kermeci.

Kako je dodao, za izvoz im je interesantno tržište Zapadne Evrope i Skandinavije, a već su dobili veoma pozitivne ocene u predstavljanju na tržištima Rusije i u Dubaiju u Arapskim emiratima.

Preduzeće „Tisakoop“ bavi se uvozom mađarskih prehrambenih proizvoda još od 1990. godine, a po rečima direktora Kermecija, na osnovu dobre logističke infrastrukture, iskustva i poslovnih odnosa uspostavljenih u proteklom periodu, u „Tisakoopu“ su 2017. godine odlučili da delatnost prošire na preradu i pakovanje meda. Podlogu za proširenje delatnosti predstavljala je podrška dobijena iz Fondacije „Prosperitati“, kao integratora u proizvodnji meda, pa je investicija završena prošle godine.

U „Tisakoopu“ žele da iskoriste sve prirodne resurse, u kombinaciji s najnovijom tehnologijom za preradu meda, odnosno da tržištu isporučuju visokokvalitetne proizvode sopstvene robne marke „Tisamed“. Direktor „Tisakoopa” objašnjava da su na osnovu ugoora s Fondacijom “Prosperitati” u obavezi da integrišu pčelarsku proizvodnju u Vojvodini, pa je taj deo posla uspešno započet sklapanjem ugovora s pčelarima. Osim plasmana na domaćem tržištu, kanjiška firma računa i na izvoz, čim dobije izvozni broj za proizvodni pogon.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.03.2024.

Pomoć voćarima, povrtarima i pčelarima

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

11.03.2024.

Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

07.03.2024.

Škola za degustatore meda u Beogradu

26.02.2024.

Šta je preduslov za dobro pčelarenje

11.02.2024.

Osnovan Evropski pčelarski savez – evo i zašto

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca