Kako izabrati hibrid kukuruza

Prilikom izbora hibrida kukuruza za setvu 2019. godine treba voditi računa o sledećim osobinama:

-dužini vegetacije,
-prinosu,
-kvalitetu zrna,
-čvrstini stabljike,
-tolerantnosti na sušu,
-tolerantnosti na biljne bolesti i štetočine
Sem ovih, najvažnijih osobina za izbor hibrida treba imati u vidu i strukturu setve na gazdinstvu, učešće kukuruza kao preduseva za druge kulture a naročito za pšenicu.Poželjno je na gazdinstvu gajiti veći broj hibrida različitih osobina radi osiguranja visokih i stabilnih prinosa ,bolje organizacije radova, opreme i drugih kapaciteta.U današnje vreme naročito je važno da se hibridi kukuruza mogu lako mehanizovano sređivati pri čemu treba posebno voditi računa o čvrstini stabljike hibrida i položaju klipa na stabljici u vreme berbe.

Hibridi kukuruza različitih dužina vegetacija omogućavaju između ostalog pravilniju i blagovremenu obradu i pripremu zemljišta za pšenicu koja u najvećem procentu dolazi iza kukuruza.

Ilustracija: kukuruz, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: kukuruz, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Visina i kvalitet prinosa kukuruza u velikoj meri zavisi od hibrida.Razlika u prinosu u zavisnosti od hibrida pri jednakim uslovima gajenja može dostići 10-35 %.I način korišćenja utiče na izbor hibrida : za ishranu stoke,proizvodnju skroba, kukuruznih pahuljica,ulja,kokica i dr.
Selekcija kukuruza u našoj zemlji je veoma intenzivna o čemu govori veliki broj priznatih hibrida. Sem domaćih,tu su još i brojne strane selekcije. Od tako velikog broja hibrida različitih dužina vegetacija proizvodnih osobina i različitih namena, moguće je sigurno izabrati najbolji hibrid za svaku parcelu.Prema tome izbor hibrida ne treba da predstavlja ograničavajući faktor u proizvodnji kukuruza i postizanju visokih prinosa.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.02.2024.

Ovo su cene na berzi kukuruza i pšenice

27.10.2023.

Robne rezerve razmenjuju NPK đubrivo za ratarske kulture

04.10.2023.

Određivanja sadržaja vlage u zrnu kukuruza pre skladištenja

21.09.2023.

Berba i čuvanje kukuruza

31.07.2023.

Na kom zemljištu uspeva grahorica

11.07.2023.

Bolest kukuruza

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca