Svanulo i sezonskim radnicima

Objavljeno: 25 mar 2019

Radnici koji rade sezonske poslove u poljoprivredi ubuduće će tako radeći imati i radni staž, zdravstvenu zaštitu u slučaju povrede na radu, a zbog angažovanja na takvim poslovima neće ostati bez socijalne pomoći ili novčane naknade Nacionalne službe za zapošljavanje.

To su neke od novina koje je su uvedene novim Zakonom o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima.

Okopavanje, berba, orezivanje i druge sezonske poslove u poljoprivredi ubuduće će moći da rade samo oni sezonci koji su prijavljeni. Ta obaveza uvedena je početkom ove godine, a obavezu prijavljivanja imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja angažuju sezonce. Ali pred početak sezone radova u poljoprivredi onima kojima su potrebni sezonci mnogo toga nije jasno.

“Kako će se ugovarati rad sa sezoncima, kako će se birati ti sezonci, kako će se rešavati obračun njihovih primanja, kakav će biti finansijski efekat i ko brine o bezbednosti i zaštiti na radu”, kaže Dragica Bulat, iz Agribiznis partnera, iz Sombora.

“Sama poljoprivredna preduzeća moći će sada da angažuju sezonce po povoljnijim uslovima, jer će za njih plaćati niže doprinose nego kada ih mi angažujemo za rad na privremenim i povremenim poslovima. Moći će da angažuju i lica koja primaju socijalnu pomoć, jer im socijalna pomoć neće biti ukunuta. Kada ih mi angažujemo nemaju pravo da nastave primati socijalnu pomoć”, navodi Svetlana Lukić, iz Agencije Agrohem Bačka trgovina, iz Sombora.

Ono što će biti problem je mogućnost da poslodavac u kalendarskoj godini sezonce u poljoprivredi može da angažuju samo 180 radnih dana, a za većinu njih poslovi za koje su potrebni sezonci traju mnogo duže. Agatunović kaže da je rešenje za to angažovanje radnika na drugi način, kao što je ugovor o radu na određeno ili neodređeno vreme.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Marko Petrovic: Odličan tekst. Solitarne pčele su stvarno tako d...
Željko: Kome se obratiti za bespovratna sredstva ,sadnja p...
velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....