Kada pčelari podnose zahtev za podsticaje

Od milion dinara, koliko je prošle godine opština obezbedila za podsticaj pčelarstva, utrošeno samo 130 hiljada dinara.

Pčelarstvo, kao sve masovnija grana poljoprivrede koju podstiče država, može biti unosno, ali samo ako pčelar početnik poštuje nekoliko pravila te profesije.

Najpre da prelomi da li se pčelarstvu posvećuje kao hobiju, od koga može da ućari med za sebe, ili biznisu od koga može da se živi.

Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju da pčelare u Srbiji ove godine čekaju povoljnije subvencije nego lani: državnu pomoć dobiće svi pčelari koji imaju 20 do 1.000 košnica, a ne kao prošle godine kada je trebalo konkurisati sa 30 do 200 košnica

Nadoknada po košnici je 720 dinara. Registrovani pčelari treba jedino da podnesu obrazac za podsticaje i to od 15. aprila do 31. maja.

Sem novca postoje i druge pomoći: podsticaji za kupovinu pčelinjih matica, kupovinu opreme, kao i za organsku proizvodnju, za preradu i marketing i za mlade poljoprivrednike.

Podsticaji za kupovinu opreme za pčelarstvo mogu dobiti gazdinstva koja imaju između pet i 500 registrovanih košnica. Prema trenutno važećem Pravilniku, pravo na podsticaje se ostvaruje i ukoliko je vrednost investicija u opremu minimum 100.000 dinara, a iznos pojedinačnog računa za opremu minimum 50.000 dinara. U Pravilniku za 2019. minimalna vrednost investicija biće 50.000 dinara, a iznos pojedinačnog računa za opremu najmanje 20.000 dinara, pri čemu će oprema moći da se kombinuje.

U cilju uključivanja mladih u ovaj posao, posebno onih u ruralnim sredinama, država nudi podsticaj koji bi mogao unaprediti njihov kvalitet života. Podrška obuhvata kupovinu nove opreme i mašina za pčelarstvo i nabavku selekcionisanih

pčelinjih matica.

Pravo na podsticaje ostvaruju pčelari od 18 do 40 godina života i ima najmanje pet, a najviše 500 prijavljenih košnica.

Pored ovih subvencija pčelari će moći da računaju i na subvenciji za energente, odnosno gorivo za selidbu pčela i obračunavaće se po košnici.

Kada je reč o podsticajima lokalne samouprave, u okviru mera ruralnog razvoja opština je prošle godine za razvoj pčelarstva obezbedila milion dinara. Za ova sredstva konkurisala su svega tri pčelara kojima je ukupno podeljeno 130 hiljada dinara. Ostatak sredstava utrošen je za druge mere i podsticaje i prvenstveno su bili usmereni za nabavku sitne mehanizacije u poljoprivrednim gazdinstvima.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.03.2024.

Pomoć voćarima, povrtarima i pčelarima

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

11.03.2024.

Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

08.03.2024.

Moguć zahtev za podsticaje i za parcele koje su na verifikaciji

07.03.2024.

Škola za degustatore meda u Beogradu

26.02.2024.

Šta je preduslov za dobro pčelarenje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca