Kada je najbolje saditi ruže

Ilustracija: ruže u vrtu, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: ruže u vrtu, foto: Svetlana Kovačević

Za retko koju kulturu se može reći da je kosmopolitska, ali poput vinove loze i vina ruža je takođe kultura koja se gaji na svim kontinentima, u svim vremenskim zonama i omiljen je cvet svih naroda. Njena istorija seže još u daleku prošlost, a najstariji podaci govore da je u SAD, u državi Kolorado, otkriven fosil ruže, star 35 miliona godina. Ruža je imala posebno mesto i u istoriji Egipta jer je pronađena u grobnicama faraona. Naime, Sveta ruža Abisinije je imala posebno mesto i nađena je u egipatskim grobnicama ispletena u vence koji su bili postavljeni na glave mumija.

U današnje vreme teško se može zamisliti vrt bez neke sadnice ruža. Pa po onoj narodnoj ,,Kako seješ, tako ćeš i žnjeti’’, tako i za ružu možemo reći – kako sadiš, tako će i cvetati. Nije važan period sadnje za ružu, bilo da je jesen ili proleće, bitno je da ne bude kasno. Jer ukoliko zakasnite sa sadnjom, na primer u jesen, biljka neće imati vremena da se oporavi. Tako da, koren strada od truleži, a nadzemni deo od mrazeva. Ako sadite u aprilu tada su sadnice već poterale, tako da je neophodno da ih orežete i često zalivate. Uz to, ovakve sadnice obično nisu imale dovoljno vremena da razviju svoj koren, tako da ih junska žega u ozbiljnoj meri može oštetiti bez obzira na vaše uporno zalivanje.

Ads code goes here

Dakle, najbolji savet je da ruže sadite u jesen, po prestanku vegetacije, u oktobru do sredine novembra ili odmah posle prolećnih mrazeva.

Ilustracija: ruže u dvorištu, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: ruže u dvorištu, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Ukoliko ste ipak zakasnili za sadnju ruža i za to postoji rešenje. Nabavite sadnice u kontejnerima. Uz pojačanu negu, njih možete posaditi bilo kada tokom godine. U ovom slučaju, izuzetna pažnja posvećena je zalivanju i zasenjivanju.

Pre same sadnje, potrebno je pripremiti sadnice. Nikad ih nemojte vaditi sve, već jednu po jednu ili nekoliko komada u zavisnosti od toga koliko ste pripremili sadnih mesta.

Da bi ruža bila zdrava sa dugim izbojcima i krupnim i širokim grozdovima cvetova potrebno je izvršiti đubrenje. Možete ih koristiti odvojena ili spojena, a koriste se stajnjak, kompost, humus i druga organska đubriva. U smešu treba dodati i mineralna đubriva, obično je to NPK, a poželjno je uneti mikro elemente kao što su bor, magnezijum, gvožđe i cink.

Prihranjivanje ruže može biti u jesen ili proleće, u zavisnosti od vaših obaveza i mogućnosti. Dobro odnegovan bokor ruža može da ulepšava vaše dvorište 10 – 12 godina.