Konkursi i programi

Aktuelni konkursi za poljoprivrednike

Objavljen konkurs za registrovana poljoprivredna gazdinstva

Objavljeno: 08 apr 2019

Pomoćnik gradonačelnika zadužen resorno za poljoprivredu Goran Popović, danas je na konferenciji za novinare pozvao sve vlasnik registrovanih poljoprivrednih gazdinstava iz našeg grada, da konkurišu za dobijanje subvencija na ovogodišnji konkurs Fonda za razvoj poljoprivrede Grada Pirota koji je ove subote objavljen i prijave već mogu da se podnose. Svu dokumentaciju zainteresovani mogu dobiti u Uslužnom centru, a ove godine će se putem Fonda za razvoj poljoprivrede, u razvoj ove oblasti uložiti 58 miliona dinara.

Od tog iznosa 55.2 miliona je namenjeno isplatama subvencija za poljoprivredne proizvođače. Najveće investicije su subvencije za uvećanje fizičke imovine poljoprivrednih gazdinstava. Te subvencije iznose 42.2 miliona dinara. Kupovina poljoprivredne mehazacije, kvalitetnih priplodnih grla, sadnog materijala, opreme za navodnjavanje, opreme za pčelarstvo, povrtarstvo i tako dalje, sufinansiraće se sa maksimalno 50 posto, do 800.000 dinara po jednom poljoprivrednom gazdinstvu. Sledeća mera je sufinansiranje osiguranja, ove godine smo za ovu meru izdvojili 4.5 miliona dinara. Subvencija će u ovoj godini za ove namene biti niža nego prošle godine. Preporuka Ministarstva poljprivrede je da svi zajedno učestvujemo u riziku, pa će tako učešće Grada preko Fonda biti 40 posto, učešće države isto toliko, dok će i sami vlasnici gazdinstava učestvovati sa 20 procenata-kazao je Popović i dodao da je za veštačko osemenjavanje izdvojeno 3.5 miliona dinara.

Ilustracija: Farma krava, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: Farma krava, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

 

Iznos subvencije po jednom osemenjenom grlu iznosiće 2.000 dinara. Prošle godine je taj iznos bio duplo manji. Došlo je do povećanja cene veštačkog osemenjavanja na terenu pa smo želeli da na ovaj način smanjimo troškova proizvođačima. Za sufinansiranje kredita smo izdvojili 1.5 miliona dinara. Za sada su se javile dve banke OTP i Komercijalna banka, očekujemo da se javi još neka banka. Izdvojili smo dalje 3.5 miliona dinara za kupovinu opreme za preradu mleka i mesa na poljoprivrednim gazdinstvima. Ovo posebno želim da istaknem jer mi u ovoj godini planiramo da završimo zaštitu geografskog porekla pirotske peglane kobasice i dobar deo sredstava je izdvojen za opremanje malih radionica gde će se proizvoditi pirotska peglana kobasica. Svi oni će u kasnijem periodu morati da registruju i preduzetničko društvo kako bi mogli da se bave preradom mesa. Za posete sajmovima, stručne ekskurzije, edukacije, izdvojili smo 2.8 miliona dinara-kazao je Popović.

Novine na ovogodišnjem konkursu

Po njegovim rečima, novine u ovogodišnjem konkursu je da će iznosi subvencija biti isplaćivani bez PDV-a jer za to ne postoji zakonska mogućnosti, a takođe, svi koji žele da apliciraju, moraće da imaju izmirene poreze na imovinu kako bi mogli da ostvare pravo na subvencije.

Izvor: https://www.pirotskevesti.rs/

Autor: https://www.pirotskevesti.rs/

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Marko Petrovic: Odličan tekst. Solitarne pčele su stvarno tako d...
Željko: Kome se obratiti za bespovratna sredstva ,sadnja p...
velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....