Posetite ovo mesto obavezno: Stara Hercegovačka kuća

Ilustracija: Stara hercegovačka kuća. foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Stara hercegovačka kuća. foto: Domaćinska kuća

Krajem novembra prošle godine,  Davor Danilović je došao na ideju da u Beogradu otvori ,, Staru Hercegovačku kuću, koja se  nalazi u Bulevaru Kralja Aleksandra 210.

Kada smo se upoznali na ,, Prolećnom ukus festu“, Davor nas je pozvao da  posetimo i da vidimo šta nudi, i šta je to što hercegovci mogu da ponude Beogradu  i ne samo Beogradu nego i hercegovcima koji tu žive. Čovek srdačan, nasmejan, pravi domaćin,  dočekao nas je tako, imali smo utisak kao da smo u Hercegovini, jer je prodavnica urađenja na hercegovački način.  Tokom razgovora pitali smo ga kako je došao na ideju da otvori ovako lepu radnju sa brojinim proizvodima.

,, Ima nas hercegovaca dosta u Beogradu. Odemo mi kući, ali ne možemo da doneseo sve što nam treba. Otvorio sam ovu radnju da bi kupovali i hercegovci i beograđani. Imao sam želju da buh hercegovine prenesem u Beograd, i ostvarila mi se želja, jer sam pet godina u Beogradu, ističe Danilo i nastavlja:

,,  Nudimo najbolje proizvode koje je priroda podarila Hercegovini.  Velika je potražnja za organskim hercegovačkim čajevima koji se prave po originalnoj recepturi. Tu su i preparati na bazi lekovitog bilja, kao što je krema od nevena, koja   omogućava pravilnu negu i hidrataciju, sadrže supstance koje ubrzavaju proces reparacije kože. Poseduje zaštitni efekat, efekat protiv starenja, hidratantni efekat…

Sok sremuša u sinergiji sa sa fermentisanim sokim sirćeta, ima odlična antibakterijska svojstva, snižava krvni pritisak, čisti jetru, želudac….Ima tu još puno proizvoda, koji su vrhunskog kvaliteta.

Ilustracija; proizvodi iz Stare hercegovačke kuče, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija; proizvodi iz Stare hercegovačke kuče, foto: Domaćinska kuća

Naravno najveću pažnju su nam privukli sirevi i vino. Kako smo saznali velika potražnja je  za hercegovačkim vinom, pršutom, sirom, kajmakom, rakijom,  i u ovoj radnji se  mogu pronaći poznati vinski brendovi “Tvrdoš”, “Vukoje”, “Anđelić”, “Maksimović”.

Potpisan je  sporazum između Republike Srpske i Srbije postoje administrativni i transportni troškovi. Zahvaljujući hercegovačkim proizvođačima i njihovoj želji da budu prisutni na tržištu u Srbiji  uspeli su  da formiraju   povoljne cene.

Ilustracija: Stara hercegovačka kuća. foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Stara hercegovačka kuća. foto: Domaćinska kuća

,, Sir iz mješine potiče iz onih pradavnih vremena kada su ljudi imali problema sa očuvanjem namirnica. Tražili su način da sir održe i omoguće njegovu dostupnost u zimskim danima kada krave daju znatno manji prinos mleka, ističe Davor i dodaje:

,, Radi se o siru od kravljeg, ređe od ovčjeg ili kozjeg nepasterizovanog mleka, koji sazreva  u mješinama od ovčije ili kozje kože. Način pripreme mješine je jedan od ključnih faktora, zbog kojih i sir ima specifičan ukus i miris.

Davor planira da proširi asortiman proizvoda, sirupima od nane, zove, drenjine, šipka.  Posetite Staru hercegovačku kuću, nećete pogrešiti, mesto za prave hedoniste.