Za malinare bi ovo bio pravi pogodak

Objavljeno: 09 apr 2019

Na inicijativu ministarstva poljoprivrede opštinu Arilje je posetila japanska privredna delegacija. Prvi bilateralni sastanak održan je u zgradi opštinske uprave, gde je došlo do upoznavanja sa srpskim crvenim zlatom – malinom, kao i proizvodima od ovog voća.
Japanska delegacija je izrazila interesovanje za održavanjem još jednog sastanka na kojem će se konkretizovati dogovor oko izvoza maline na daleki istok.

“Japanci su bili oduševljeni proizvodima naših privrednika koji se bave preradom maline u džemove, slatka, rakije, likere , jogurte a posebno su oduševljeni cenom”, kazao je za RINU Vlade Stanković iz udruženja Vilamet. Prema njegovim rečima Japanci su ih obavestili da na njihovo tržište malina uglavnom dolazi iz Amerike i da je mnogo skupa.

“U budućem vremenu mi vidimo šansu da sa njima napravimo korektnu priču, odnosno dogovor oko izvoza, na taj način srpsko tržište bi rasteretiti robom koju nije moguće prodavati kao konzumnu bilo da je u svežem ili zamrznutom stanju”, tvrdi Stanković.
On je naglasio da bi takva malina išla u preradu, a obezbeđeno tržište bi bilo garancija za njen plasman. Stanković je istakao da su Japanci bili oduševljeni mirisom, ukusom i bojom naše maline.
“Objasnili smo im da naše voće raste na zdravom terenu u okruženju bukovih i borovih šuma na nadmorskoj visini od 500 do 1000 metara i da je uzgajanje ovog voća kod nas tradicionalno”.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 10
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Marko Petrovic: Odličan tekst. Solitarne pčele su stvarno tako d...
Željko: Kome se obratiti za bespovratna sredstva ,sadnja p...
velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....