Kakvo meso jedemo

Objavljeno: 09 apr 2019

Potrošače  u Srbiji ne brine samo cena, veći i kvalitet mesa i mesnih prerađevina koje jedemo, posebno ako se zna da se u supermarketima najviše prodaje meso iz uvoza. Prema zvaničnim podacima za samo prvih pet meseci ove godine, uvezeno je oko 15. 000 tona mesa u vrednosti od 30 miliona evra.

U želji da stane na put raznim malverzacijama država je uvela novi Pravilnik o deklarisanju, pa su proizvođači i prerađivači mesa dužni da na deklaraciji uz naziv proizvoda istaknu i dodatnu vodu.

Mnogi se pitaju kakve veze ima voda sa mesom i mesnim prerađevinama?  Ima, i to mnogo više nego što prosečan kupac i konzument mesnih prerađevina u Srbiji to zna.

Naime, mnoge mesne prerađevine pune su vode, a stručnjaci objašnjavaju da proizvođači tome pribegavaju kako bi povećali profit. Prilikom industrijske obrade povećanjem soli u mesu povećava se kapacitet hidratacije proteina, pa meso ponovo vezuje vodu iz salamure, a masa se povećava od 10 do 20 odsto.

Postoji i metoda dodavanja natrijum-hlorida i fosfata kako bi se postigao bolji efekat vezivanja vode. Osim toga, proizvođači skraćuju vreme sušenja mesa, posebno kada su u pitanju toplo dimljeni proizvodi poput pečenice, vrata, komadnog mesa, nekih vrsta slanine, stišnjenoj šunki.

Slani rastvor umesto salamurenja

Nije tajna da se u Srbiji danas, osim u manjim zanatskim proizvodnjama, gotovo ne koristi postupak suvog soljenja i salamurenja. Umesto toga, sve se radi mašinski, sa takozvanim injektorima tako što se iglama ubacuju slani rastvori u meso.

Kako objašnjavaju stručnjaci, neki proizvođači u ove rastvore ubacuju i sredstva za vezivanje vode (poput karagenana ili soje) i onda se dešava da takav proizvod posle termičke obrade nema kala (gubitka na težini), već bude i teži. E pa ovakvim prevarama je došao kraj.

Prema pravilniku na nutritivnoj deklaraciji,  više nije moguće navoditi natrijum, već je obavezno da se na deklaraciji proizvoda napiše sadržaj soli.

Novi propisi rasvetliće i jednu od najčešćih zabluda s kojom su se suočavali kupci verujući, recimo, da kupuju prerađevinu od svinjskog mesa kojoj su dodati proteini dobijeni od neke druge životinje.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 1
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Marko Petrovic: Odličan tekst. Solitarne pčele su stvarno tako d...
Željko: Kome se obratiti za bespovratna sredstva ,sadnja p...
velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....