Šta uraditi ako pas krvari

Objavljeno: 11 apr 2019

Kao prvo, primetimo li krv koja potiče od našeg ljubimca, odmah moramo ustanoviti uzrok kako bismo mogli da preduzmemo mere zaštite.

Ukoliko pas krvari iz anusa može se desiti da je zbog tvrde stolice došlo do većeg napora i male povrede ili se pas češao o tlo. Ukoliko ne znamo uzrok krvavljenja treba se obratiti veterinaru jer je virus parvoviroze uvek prisutan u okolini.

Ukoliko imate ženku i ona krvari iz stidnice, a nije u teranju, onda hitno konsultujete veterinara. Jer, pored upale materice koja vodi piometri (opasno oboljenje koje može dovesti i do uginuća životinje) vaša ženka možda ima ciste na jajniku koje treba lečiti.

Ako je reč o mužjaku i primetite da krvari iz penisa, može se desiti da je zaradio ozbiljnu infekciju mokraćnog mehura. Tada je intervencija veterinara neophodna. Može se desiti da pas ima teškoće i sa prostatom (uglavnom kod starijih pasa). Primetite li, pored krvi u urinu, i teškoće kod obavljanja velike nužde (očiti bol) obavestite veterinara.

Krvavljenje kod mužjaka može nastati i pri parenju ili u borbi sa drugim psom. I u tom slučaju odmah ga vodite veterinaru.

Ako slučajno primetite da pas krvari na usta, moguće je da se radi o nekoj povredi u ustima pa i takva situacija zahteva hitnu veterinarsku pomoć. Ako ne možete da ustanovite poreklo i mesto krvavljenja i ne možete razaznati ranu, psa vodite veterinaru jer će jedino on moći da, po gustini i boji krvi, ustanovi uzrok.

Ako je krvarenje nastalo iz rane koju možete da vidite, onda prvo ustanovite njenu veličinu i dužinu. Svaka rana dublja od deset milimetara i u blizini nekog vitalnog organa zahteva profesionalnu intervenciju.

Ukoliko je rana na koži mala onda je možete i sami sanirati. Kao prvo, obezbedite pristup rani, odnosno makazicama isecite dlaku oko nje. Zatim zaustavite krvavljenje stavljanjem gaze na ranu. Ranu potom isperite hidrogenom i stavite neku antibakterijsku mast (cinkova mast, flogocit…) ili bivacin prašak. Kada tako sanirate ranu, zavisnosno od njene veličine i položaja na telu, dalje lečenje možete prepustiti samom psu.

Ukoliko treba da zaustavite krvavljenje na psu dok ne stignete do veterinara, treba znati da postoje četiri arterije za tu svrhu. Jedna je na prednjoj nozi, tzv. brahijalna arterija. Treba je pritisnuti na unutrašnjoj strani lakta, na mestu gde prelazi preko kosti. Na zadnjoj nozi, na gornjoj unutrašnjoj strani bedra, treba pritisnuti femoralnu arteriju, gde je bedrena kost. Trtična arterija se nalazi pod repom, neposredno pri korenu repa.

Karotide arterije (dve velike vratne arterije, desna i leva, koje dolaze iz aorte i vode krv u mozak) treba takođe stisnuti prstima čime ćete, uz veliku pažnju, sprečiti veliki odliv krvi koji može biti koban za ljubimca.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Dušan Marinović

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Marko Petrovic: Odličan tekst. Solitarne pčele su stvarno tako d...
Željko: Kome se obratiti za bespovratna sredstva ,sadnja p...
velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....