Zašto je pčelarstvo u usponu

Objavljeno: 11 apr 2019

Resorni sekretarijat je za ove dve i po godine, zajedno sa pčelarima iz Vojvodine, u pčelarstvo uložio oko 90 miliona dinara i potpisano je blizu 300 ugovora. Na ovaj način doprinosimo razvoju pčelarstva”, istakao je Radojević, ukazujući da je med izvozna šansa Srbije, te naveo podatak da je samo u prošloj godini iz naše zemlje izvezeno oko 2.700 tona meda, u vrednosti 12,5 miliona dolara, u zemlje širom Evropske unije.

On je ukazao da raduje činjenica da imamo referentne asocijacije i saveze, kako na republičkom, tako i na pokrajinskom nivou, koje su posvećene razvoju pčelarstva.

Dr Radojević je posebno ukazao i na težnju Sekretarijata da pomogne u saradnji između poljoprivrednika i pčelara jer je, prema njegovim rečima, neophodno da komunikacija koju ostvaruju bude na višem nivou, kako bi zajednički zaštitili i očuvali domaći fond pčela.

On je ukazao i na činjenicu da je Rači u toku izgradnja pogona za prikupljanje i plasman meda, što govori o tome da je i na državnom nivou prepoznata potreba za dodatnom podrškom razvoju pčelarstva. Na ovaj način, prikupljaće se med pčelara sa teritorije cele Srbije za izvoz. Uzgajivači pčela, kako je istakao Radojević, imaće mogućnost da svoj med plasiraju na tržište bez posrednika.

Ono što brine, prema Radojevićevim rečima, jeste opadanje broja pčela u poslednjih nekoliko godina, a razlozi su mnogobrojni poput raznih bolesti, ali neadekvatne ili neodgovorne upotrebe hemijskih preparata. On je ukazao da je od opšteg društvenog interesa da se kroz zajedničku saradnju podigne svest u oblasti zaštite pčela, što je u interesu razvoja poljoprivrede.

Radojević je ovom prilikom pozvao pčelare da konkurišu za sredstva koja su im namenjena, i najavio da će nove konkursne linije za ovu oblast biti objavljene već za nekoliko dana.

Kampanja “Mesec zaštite pčela” deo je četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, čiji su se predstavnici danas takođe govorili o važnosti očuvanja pčela, te izazovima sa kojima je pčelarstvo u našoj zemlji suočeno.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 4
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Marko Petrovic: Odličan tekst. Solitarne pčele su stvarno tako d...
Željko: Kome se obratiti za bespovratna sredstva ,sadnja p...
velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....
mladenovic dragoslav: sta bi sa ovcama,izgleda da cemo samo mi ispasti o...
Milan Ostojić: Pravio sam kačkavalj od 10 lit.sirovog kravljeg m...
Slavica: A subvencije za stocare nista . Bravo svaka cast s...
Jasmina: Prema prošlogodišnjem pravilniku nisu mogli da k...
Svetlana Kovačević: Hvala puno....