Ekipa za ,, odbegle“ pčele

Pčele u gradovima su normalna pojava u celoj Evropi, a dovoljno je da grad ima zelenila, odnosno hrane za njih, kako bi preživele. Međutim, većina ljudi se plaši njihovih žaoka, pa insekti često stradaju. To je samo jedan od razloga zbog kojih je formirana ekipa koja se brine o „odbeglim“ pčelama.

Slađan Simonović bavi se pčelarstvom već 25 godina. Ideju za osnivanje SOS tima za spasavanje pčela dobio je pre osam godina. Kao tadašnji predsednik Beogradskog udruženja pčelara, Slađan je želeo da pokuša da reši problem takozvanih „odbeglih rojeva“, koje u Beogradu niko nije zbrinjavao.

„Pre desetak godina, kada sam bio predsednik Beogradskog udruženja pčelara, video sam problem pčela u gradu odnosno urbanih pčela koje žive nezaštićeno, građani ih uništavaju. Došao sam na ideju da spremim jednu ekipu koja će moći da te pčele spasava i da smesti u košnice“, rekao je Simonović.

Do sada je tim koji se sastoji od deset pčelara registrovao oko 1.700 mesta na kojima su se pčele pojavile, sa preciznim podacima o ulici, opštini i onome koji ih je prijavio. Po gruboj statistici, u Beogradu živi oko 5.000 pčelinjih zajednica koje nisu pod kontrolom pčelara. One su se same smestile, razmnožavaju se i same obezbeđuju hranu.

Simonović je istakao da njegov tim godišnje može da spasi između 50 i 100 rojeva, ali da postoji više nekontrolisanih rojeva u gradu.

Najviše posla imaju u aprilu, maju i junu. Tada, kaže Slađan, primaju i do sto poziva dnevno. Sada su, međutim, košnice prazne, jer tek treba da ih dopreme. Iako ga ubodu više od 500 puta godišnje, Slađan apeluje na građane da paze na pčele.

„Nikako da se ne ubijaju, ionako su pčele ugrožena vrsta. Najlakše je da pozovu, doći će ekipa, skinuće roj pčela. Oslobodiće taj prostor gde su se pčele pojavile, da građani ne strahuju od uboda ili nečeg drugog“, dodao je Slađan.

Pčele su izuzetno važne za čoveka, kao i za ceo životinjski i biljni svet. Jedan od tri obroka koja jedemo omogućili su nam ovi mali insekti. Ukoliko izumru, mnoge biljke bi otišle sa njima. Od takvog scenarija, upozoravaju stručnjaci, nismo daleko. Populacija pčela u poslednjih 15 godina širom sveta dramatično opada.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.03.2024.

Pomoć voćarima, povrtarima i pčelarima

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

11.03.2024.

Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

07.03.2024.

Škola za degustatore meda u Beogradu

26.02.2024.

Šta je preduslov za dobro pčelarenje

11.02.2024.

Osnovan Evropski pčelarski savez – evo i zašto

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca