Velike kazne ako uradite ovo, pa vi vidite

Ilustracija: pčela na cvetu, foto: Goran Đaković
Ilustracija: pčela na cvetu, foto: Goran Đaković

Udruženje “Sačuvajmo pčele” i Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, uključeni su u akciju zaštite pčela u Srbiji od trovanja opasnim materijama, a traže i pomoć MUP-a i izmenu zakona.

Akcija će trajati tokom čitave pčelarsko pašne sezone, a kazne su ogromne ako se laboratorijskom analizom utvrdi da je bilje tretirano opasnim otrovom, neonikotinoidom.

Ovo je, u vidu upozorenjima poljoprivrednicima i voćarima, sada u vreme cvetanja i prskanja bilja, uputilo Udruženje “Sačuvajmo pčele” iz Jagodine, koga je potpisao predsednik Dejan Marković, uz napomenu da su ova sredstva “neretko falsifikovana”, javlja Tanjug, a prenosi RTV.

Neonikotinoidi, u sredstvima za zaštitu bilja, koja stižu krijumčarenjem, uglavnom sa Dalekog istoka, ostavljaju ogromne posledice na medonsonu pčelu u Srbiji, potpuno su uništile preko deset hiljada vrsta insekata a evropskog bumbara na našim prostorima gotovo više i da nema.

Iz ovog Udruženja kažu da se prodaja odvija i preko društvenih mreža i foruma, a da su krijumčari, u poslednje vreme, trgovinu organizovali “koristeći aplikacije Viber na Android telefonima”.

Posebno upozoravaju na uljanju repicu, prvu ozbiljniju pašu na koju pčelari sele pčele.

Udruženje “Sačuvajmo pčele”, koje je i članica koalicije Evropske unije “Save the bees”, upozorava poljoprivrednike i voćare, da su pčele veoma važan faktor u oprašivanju biljaka. Njihovim trovanjem znatno se umanjuju prinosi.

Oni dalje ističu, i da u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i sa Fitosanitarnom inspekcijom, preduzimaju mere kontrole zasada, pre svega industrijskog bilja, uljane repice i suncokreta, i traže pomoć i MUP-a.

– Trgovina opasnim materijama, u ovom slučaju pesticidima, je krivično delo, njihova kupoprodaja takođe i iz tih razloga potrebna nam je potpuna saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i promena zakona u vezi samovoljnog tretmana sa nepoznatom dozom upotrebe ovih sredstava koja mogu ozbiljno da ugroze i zdravlje ljudi – objašnjavaju u Udruženju.

Oni navode da je Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede rešena da ove godine napravi preventivne akcije provere zasada uljane repice i suncokreta širom Srbije na prisustvo neonikotinoida.

 

Kao partner akcije, koja će trajati tokom čitave pčelarsko pašne sezone uključeno je Udruženje “Sačuvajmo pčele”, čiji je zadatak da inspekciji dostavi tačno određene lokacije sa kojih će biti uzeti uzorci i poslati u laboratoriju na analizu.

Svi troškovi analiza uzoraka obezbeđeni su iz budžeta Uprave za zaštitu bilja. Ukoliko se analizom pokaže da je bilje tretirano neonikotinoidima, kazne su ogromne, a stradanje pčela pada na vlasnike parcela, na kojim je korišćen ovaj preparat.

U Udruženju veruju da, iako je teritorija velika, neće biti prepreka da se uzmu uzorci sa mnogih parcela i pozivaju upomoć “građane, pčelare i savesne poljoprivrednike”, javlja Tanjug a prenosi RTV.