Cvet za svako dvorište

Ilustracija: noćno cveće, foto: pixabax.com, autor:Andrew Martin
Ilustracija: noćno cveće, foto: pixabax.com, autor:Andrew Martin

Noćna frajla je odličan izbor za baštovane početnike jer je prilično otporna na razne uslove i ne traži naročitu negu. Matthiola bicornis (mirisna matiola, noćna frajla, ljubičina) je otporna jednogodišnja biljka, pripada porodici Brassicales. Seje se u proleće krajem marta ili početkom aprila na stalno mesto. Biljka naraste u visinu oko 30 – 50 cm, ima jednostavne cvetove svetlo ljubičaste, roze ili bele boje koji se danju zatvaraju, a noću se otvaraju i mirišu predivnim slatkim mirisom. Odgovaraće joj zemljište bogato krečnjakom ili glinom, na sunčanoj ili delimično senovitoj strani vrta. Seje se na razdaljini od po tridesetak centimetara – stavite u pripremljeno udubljenje dve do tri semenke – budući da se širi žbunasto i bogato. Najlepše je ako zasejete čitavu leju ili gustu ivicu uz stazu, tada frajla ima najlepši efekat.

Kod matthiole bicornis su veoma zanimljivi pupoljci, koji izgledaju kao da će cvetati žuto, a procveta ljubičasto. Mahuna sa semenkama koja raste iza cvetanja je prvo zelena, nakon cvetanja naraste preko 10 cm u dužinu, pa se tek onda počne sušiti.

Kad se mahuna osuši, unutra se nalaze semenke duge nekih 0,5-1 cm, plosnate, a nalaze se obostrano, mahuna je dupla, pa ima 2 reda semenki.