Opet rat između voćara i pčelara! Ogromna šteta

Ilustracija: pčela na cvetu, foto: Goran Đaković
Ilustracija: pčela na cvetu, foto: Goran Đaković

U najmanje pet pčelinjaka u valjevskom selu Osladić došlo je do trovanja oko 400 pčelinjih zajednica! Samo u pčelinjacima Miroslava Živkovića i Borivoja Pantića otrovne su pčele u preko 250 košnica. Trovanja pčela registrovana su u pčelinjacima koji se nalaze na granici između Osladića i Kamenice u zaseoku Marinovac. Pojedini pčelari najavljuju da će tužiti nesavesne voćare zbog trovanja pčela.

Pčelar Miroslav Živković ima ukupno 210 košnica, a u pčelinjaku u kom je došlo do trovanja od 105 košnica potrovano preko 50 odsto pčela. Fitosanitarna i veterinarska inspekcija su izašle na teren i uzele uzorke pčela i bilja.

,, Do trovanja pčela došlo je zbog toga što su voćari tretirali zasad šljive u cvatu protiv šljivine osice. Otrovana su sva društva. Nisu uginula ali su otrovana u toj meri da ove godine neću imati pašu, neću imati ni roj. Dobio sam rezultate hemijskih analiza u kojima je potrvrđeno da je u pčelama i biljkama iz voćanjaka nađen isti insekticid u kom je aktivna materija dimetoat. Samo za analize sam platio 96.000 dinara. Znam ko je prskao i pokrenuću tužbu“, kaže Živković i dodaje da su pčele u fazi oporavka, ali da neće uspeti da se u potpunosti oporave ni za jednu pašu ove godine.

Otrovni insekticid nije zaobišao ni pčelinjake u blizini Živkovićevog. Trovanja je bilo i u preko 150 pčelinjih zajednica kod Borivoja Pantića, ali i u još nekoliko pčelinjaka u blizini. Zbog visokih cena hemijskih analiza na moguće prisustvo insekticida u biljkama i pčelama ostali pčelari su odustali od podnošenja tužbi.

 

„Poljoprivrednici koji imaju najveću korist od pčele oni joj prave i najveću štetu. To isključivo čine nesavesnim i nepraktičnim tretiranjem svojih voćnih zasada.Uglavnom se tu radi o insekticidima a njihova upotreba je zakonom zabranjena u vreme cvetanja voća. U ovom slučaju tretirana je šljiva insekticidom u vreme cvetanja protiv šljivine osice što je nesavesno i nestručno urađeno. Ne može se tretirati šljiva u vreme cvetanja, jer osica napada plod, a ne cvat“, kaže Goran Gavrilović, predsednik valjevskog Udruženja pčelara „Nukleus“.