Jedan od načina da farbate jaja

Ilustracija: uskrsnja jaja, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: uskrsnja jaja, foto: Svetlana Kovačević

Uskrs je najradosniji hrišćanski praznik. Toga dana obeležava se Hristov povratak u život, vaskrsnuće, zbog čega porodicu i prijatelje toga dana pozdravljamo sa „Hristos vaskrse!“, na šta nam oni odgovaraju sa „Vaistinu vaskrse!“.

Pravilo kupovine manje svežih jaja pred Uskrs iskusnim domaćicama je dobro poznato. Naime, kada su ona stara nekoliko dana, lakše ih je skuvati i očistiti. Ukoliko pronađete samo sveža jaja, savetuje se da u vodu za kuvanje dodate pola kafene kašičice sode bikarbone.

Domaćica se najpre prekrsti i pomoli Bogu, zatim u sud sa vodom, u kome će kuvati i farbati jaja, dodaje malo osvećene vodice – vaskršnje ili bogojavljenske. Na šporetu vri voda sa bojom, domaćica u njega spušta jaja, pazeći da ravnomerno budu obojena, a deca obigravaju oko matere, i broje sveže ofarbana jaja, čiji broj raste svakoga časa. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove „čuvarkuća“.

Ukoliko želite uskšrnja jaja da ofarbate čajem, na ovaj način, biće vam potrebne šoljice u koje ćete staviti četiri kesice čaja, jednu kašiku sirćeta i sve preliti vrelom vodom. Ostavite deset minuta da odstoji, a zatim u šoljicu dodajte tek skuvano jaje i izvadite ga nakon 20 minuta. Različiti čajevi daće različite boje jaja. Tako na primer crni čaj daje žuto-narandžastu boju, zeleni daje žutu boju, a šipak sivu.

 

Povezano

Iz ove kategorije