Gajenjem ove biljke do uspešnog biznisa

Ilustracija: žalfija, foto: pixabay.com, autor:Couleur
Ilustracija: žalfija, foto: pixabay.com, autor:Couleur

Žalfija se može razmnožavati generativno (semenom) i vegetativno (deljenjem bokora i ređe reznicama). U praksi se najčešće  razmnožava setvom semena. Seme se seje direktno na parcelu tokom aprila,   (200 – 300 zma na 1 m2), ili se iz semena proizvodi rasad u malo zagrevanim ili hladnim lejama.

Za jedan ha potrebno je 3 – 4 kg semena. Proizvodnja rasada u slabo zagrevanim lejama je skupa, ali se rasad može saditi na stalnom mestu već u maju. Najekonomičnija  proizvodnja rasada  je u hladnim lejama. Seme se seje u aprilu – maju u dobro pripremljene leje na međurednom razmaku 15 – 20cm.

Ilustracija: žalfija, foto: pixabay.com, autor: jjf230
Ilustracija: žalfija, foto: pixabay.com, autor: jjf230

Nakon setve zasejana površina se pokrije slojem zemlje debljine oko 1 cm,  jer seme brže klija u mraku nego na svetlu. U toku leta leje treba redovno zalivati i pleviti.

Do oktobra rasad dostigne visinu 15-20 cm, i može se mašinski saditi na međurednom razmaku 70 cm i 40 – 50 cm između biljaka u redu.Radi postizanja visokih prinosa biljke u hladnim lejama se moraju orezati na 8 – 10 cm visine. Na taj način se ubrzava stvaranje većeg broja bočnih grana i veća produkcija lista.