Da li će biti saradnje sa Českom

“Tu pre svega mislim na kukuruz, pšenicu, malinu, šljivu, pojedine vrste povrća”, naveo je ministar i naglasio da je srpski agrar imao rekordnu proizvodnju u 2016. i 2018.

Nedimović je poručio da je Srbija u potpunosti otvorena za strane investicije uključujući i češke, a kako bi privukla što više investitora, Vlada Srbije daje finansijske podsticaje i druge vrste podrške kroz davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup pod povoljnim uslovima.

Ministar je rekao da se ta finansijska podrška za domaće i strane investiture odnosi na sve oblasti prehrambene industrije i nije vezana za broj zaposlenih, nego za investicije i nove tehnologije.

On je naveo da su češki firme zainteresovane za saradnju, te da, na primer, ako se investitor odluči za izgradnju fabrike u sektoru piva ili mesa uloži 20 miliona evra, Srbija mu daje četvrtinu granta.

“Postoji mogućnost dobijanja zemljišta za izgradnju pogona pod povoljnim uslovima, čak i besplatno”, rekao je Nedimović.

Najmanje priliva stranog kapitala bilo je, međutim, u prehrambenoj industriji u kojoj, ocenio je, uz podršku države postoji prostor i najveće mogućnosti za rast BDP-a budući da je Srbija poljoprivredna zemlja.

“Srbija daje u dugoročan zakup poljoprivredno zemljište za kompanije, a maksimalan period zakupa je na 30 godina. Na primer, prosečna cena zakupa najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta je od 450 do 500 evra po hektaru, a ako uzmete u zakup državno zemljište, onda je oko 200 evra po hektaru”, rekao je Nedimović.

On je češkoj privrednoj delegaciji predstavio i pogodnosti koje Srbija ima za bescarinski izvoz proizvoda u Evroazijsku uniju i zemlje EU.

“Srbija ima značajne trgovinske odnose sa onim tržištima koja vama u ovom trenutku nisu na raspolaganju, na tržište Evroazijske unije, s kojim Srbija ima bescarinski izvoz. Ovo je idealan prostor za investicije za nekog ko želi da plasira svoje proizvode na prostor Rusije i cele Evroazisjke unije”, rekao je Nedimović.

Naveo je da je pre tri godine sistemima za navodnjavanje bilo pokriveno 2,1 odsto poljoprivrednog zemljišta, a na kraju 2020. biće 6,5 odsto.

Direktor Sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije Veljko Jovanović je rekao da Srbija i Češka imaju ogroman potencijal za razmenu svežeg i smrznutog voća i povrća, ali i za češke investicije u prehrambenoj industriji u Srbiji.

Na današnjem formu su prisutni najveći srpski izvoznici jabuka i svežeg voća i povrća, kao kompanije koje su veoma zainteresovane za distribuciju čeških proizvoda, a Jovanović kaže da je zabeležen rast izvoza sokova i alkoholnih pića iz Srbije u Češku za 39 odsto, a prehrambenih proizvoda za 27 odsto.

Ministar poljoprivrede Češke Miroslav Toman izrazio je zadovoljstvo zbog porasta razmene u prehrambenom sektoru između Srbije i Češke, i ocenio da postoji potencijal za dalje unapređenje.

Među najvažnijom robom koja se iz Češke izvozi u Srbiju naveo je sušeno mleko i pavlaku, ali i pivo.

“Iz Srbije se u Češku izvoze pre svega voće, povrće i orasi. Naše zemlje su partneri i ne konkurišu jedna drugoj. Ova razmena može da podrži prerađivačku industriju u obe zemlje s proizvodima i pićima poznatim u celoj Evropi. Pre svega, mislim na češko pivo”, rekao je Toman i izrazio očekivanje da će češko pivarstvo povećati svoje prisustvo u Srbiji.

Pored sušenog mleka koji je glavni izvozni proizvod Češke u Srbiju, Toman kaže da predstavljaju gotove proizvode iz prehrambene industrije za koje kaže da su veoma uspešni i na evropsko tržištu.

“Iako sam svestan specifičnosti sireva, jagnjetine i vina iz Srbije, mislim da i češki proizvodi mogu da privuku srpskog potrošača”, rekao je Toman i naveo da će Češka na predstojećem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji počinje sutra, imati svoj zvaničan štand.

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *