Poruka sa Konferencije: Ostanimo na selu

Ilustracija: Učesnici Konferencije, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Učesnici Konferencije, foto: Svetlana Kovačević

U prepunoj sali Kongresnog centra novosadskog Sajma održana je konferencija „Mladi i inovacije u poljoprivredi“ u organizaciji Agropressa,  udruženje novinara  u  saradnji  sa NLB bankom.

Okupljene je pozdravio  Goran Đaković, predsednik Agropressa i glavni i odgovorni urednik Agrobiznis magazina koji je podsetio na poražavajući podatak da je prosečna starost poljoprivrednika u Srbiji je preko šezdeset godina. Zato je neophodna podrška mladima koji žele da ostanu na selu i bave se agrarom. O iskustvima u Slovenji prisutnima je govorila dr Aleksandra Pivec, slovenački ministar poljoprivrede, šumarstva i ishrane.

„Sve naše strategije u poljoprivredi baziramo na mladima, jer su oni budućnost i motor razvoja. Svedoci smo društvenih i tehnoloških promena u svetu, a upravo mladi su ti koji te promene mogu da iznesu i doprinesu napretku jednog društva“ – kazala je Aleksandra Pivec i istakla da je Slovenija učinila mnogo na ovom polju. Prethodnih godina Vlada Slovenije obezbedila je 20.000 evra bespovratne pomoći za sve mlade bez obzira da li sami započinju posao ili preuzimaju porodična poljoprivredna gazdinstva. Osim toga, imaju niz mera i subvencija kojima stimulišu mlade ljude da ostanu na selu i nastave da se bave proizvodnjom hrane koja je u usponu svuda u svetu. Ona je ukazala i na posebnu podršku koju imaju žene u agrobiznisu čiji je rad uvek bio manje vrednovan od rada muškarca u poljoprivredi.

Srbija nema taj finansijski potencijal kao Slovenija, ali se trudi koliko može u okviru svojih mogućnosti da pomogne mladim poljoprivrednicima kroz razne subvencije.

Ilustracija: Aleksandra Pivec, Senad Mahmutović,. foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Aleksandra Pivec, Senad Mahmutović, Vojislav Popović,  foto: Svetlana Kovačević, 

„Potencijal naše zemlje je prvenstveno u ljudima, posebno mladima, a ne u oranicama i grlima stoke. Da bi poljoprivreda postala jedna od vodećih razvojnih grana u našoj privredi neophodno je podržati mlade, koji su sami po sebi obrazovani, sposobniji i preduzimljiviji. Mi nemamo kapacitet za podršku mladim generacijama poljoprivrednika kao Slovenija, ali činimo sve što je u našoj moći da mladi ne samo opstanu, već i ostanu na selu“ – rekao je Senad Mahmutović, državni sekretar u srpskom ministarstvu poljoprivrede.

Svoju šansu, uz želju da i sami pomognu i doprinesu razvoju srpskog agrara videla je i NLB banka, koja kroz nekoliko segmenta pomaže poljoprivrednicima u Srbiji.

„Neću vam danas govoriti šta mi kao banka nudimo, ali bih voleo da istaknem da je NLB banka prepoznala potencijal agrara, zato smo iz kancelarija izašli na polje i u direktnom kontaktu sa poljoprivrednicima videli šta oni to žele, a šta mogu i u skladu s tim ponudili im najpovoljnije kredite. Zato je NLB banka za samo četiri godine postala lider kada je u pitanju realizacija subvencionisanih kredita ministarstva poljoprivrede. I mi sami podmlađujemo naš sektor, jer nekako mladi se najbrže i najlakše sporazumeju sa mladima“ – kazao je Vlastimir Vuković, član Izvršnog odbora NLB banke.

Ilustracija: Vlastimir Vuković, član Izvršnog odbora NLB banke.član Izvršnog odbora NLB banke, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Vlastimir Vuković, član Izvršnog odbora NLB banke.član Izvršnog odbora NLB banke, foto: Svetlana Kovačević

Naravno jedan ovakav skup nije mogao da prođe bez mladih poljoprivrednika koji su iz prve ruke ukazali na probleme sa kojima se susreću. Vojislav Popović iz sela Zminjak u Mačvi bavi se voćarstvom i ima nameru da svog jednogodišnjeg sina Filipa od malih nogu nauči da voli zemlju kako bi ga jednog dana nasledio.

Mladen Minić iz sela Sekurič ukazao je na važnost udruživanja, jer jedino tako mogu kvalitetnije da rade i napreduju.

„Udruženje mladih poljoprivrednika Srbije ima za cilj poveže mlade poljoprivrednike, stručne ljude sa fakulteta i one koji su na njivi, da zaokružimo jedan ceo sistem, kako bismo zajedno unapredili našu poljoprivrednu proizvodnju“ – naglasio je Mladen Minić.

Povezano