Kada se obavlja zelena rezidba kruške

Objavljeno: 14 maja 2019

Kod kruške u vreme toplih meseci tokom vegetacije dolazi do intezivnog razvoja štetočina koje napadaju ovu voćnu vrstu a time i ugrožavanju proizvodnju u vidu smanjenja kvaliteta što se tiče dobijenih plodova. Iz ovog razloga je bitno da se pomogne zaštitarima za efektivno delovanje preparata a to se postiže zelenom rezidbom u vidu uklanjanja suvišnih mladara u toku vegetacije bar jednom u sezoni ako ne i više puta.

Zahvati ove prirode se izvode sredinom vegetacije i to od početka jula do sredine avgusta. Međutim u praksi u zavisnosti od reona lokaliteta vremenskih prilika u nekim slučajevima je mnogo ranije pa je potrebno uraditi krajem maja i u toku juna meseca. Zahvati koji se izvode u toku aktivne vegetacije na kruni voćnog stabla kruške su pinsiranje mladara, proređivanje (očehnjivanje) mladara, i savijanje mladara a u manjoj meri prekraćivanje mladara, rovašenje mladara i prikraćivanje grana. Pinciranje mladara je zahvat koji se izvodi kod mladih voćaka pri palmetisanju grana u cilju ublažavanja konkurencije u rastu između mladara obično se izvodi makazama a može i lako zeljasti deo odstraniti i prstima.

Proređivanje ili očehnjivanje mladara podrazumeva potpuno odstranjivanje i glavni cilj je odstranjivanje suvišnih mladara, i ovaj zahvat se naziva i izolacijom produžnice i vodilje osnovnih skeletnih grana. Ovom načinu treba postupiti blagovremeno i to pre odrvenjavanja baze mladara kada se i pored makaze i rukom mogu lako ukloniti. Savijanje mladara se izvodi u cilju formiranja ugla grananja mladara od kojih će se u narednim godinama formirati skeletna ili poluskeletna grana ili ravnomernijeg obrastanje grana i diferencijacija rodnih elemenata.Svi ove pomotehničke zahvate je potrebno na vreme uraditi u cilju ublažavanja bujnosti i adekvatnoj zaštiti voćnih stabala u cilju dobijanja krupnih, kolorisanih i kvalitetnih plodova koji će na tržištu ostvariri dobru cenu i siguran plasman.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 5
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

ILIC DRAGISA: ZASTO SE MINSTAR POLJOPRIVREDE BRUKA JI OBECAVA N...
ZELJKA: Kome se obratiti za bespovratna sredstva za prosir...
SABAN: KOJI JE KUPUS DOBAR ZA PLASTENICKU PROIZVODNJU...
dragoslav mladenovic: postovani prodje pola godine,sada ce godisnji odmo...
Nemanja: Dosta strucno........
Marko Petrovic: Odličan tekst. Solitarne pčele su stvarno tako d...
Željko: Kome se obratiti za bespovratna sredstva ,sadnja p...
velimir: za kasnu proizvodnju paprike, delfina i belo uvo, ...
Svetlana Kovačević: Isplacuju se subvencije, bice uskoro...
mladenovic dragoslav: sutra....