Bespovratna sredstva za opremanje farmi

Ilustracija: farma krava, foto: Goran Đaković
Ilustracija: farma krava, foto: Goran Đaković

Vlasnicima stočarskih farmi uručeni su ugovori o bespovratnim kreditima za opremanje farmi, a ukupna investicija je 1,2 miliona evra. Ugovore su na štandu Pokrajinske vlade, na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, gde je danas Stočarski dan, uručili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vuk Radojević.  

Deo novca od ukupne investicije svih ugovora, koja iznosi 1,2 miliona evra, obezbedila je Pokrajinska vlada, a deo vlasnici stočarskih farmi. Ono što imamo danas, a nismo imali 2016. godine jesu mere usmerene na mala i srednja preduzeća poljoprivredna preduzeća i gazdinstva“, rekao je Mirović.

Velikim kompanijama više ne dodeljujemo sredstva, jer one mogu sopstvenim sredstvima da finansiraju proizvodnju, samim tim imamo više novca za mala i srednja poljoprivredna gazdinstva, rekao je predsednik pokrajinske vlade.

Ove godine, najavio je on, biće izdvojeno više od 50 miliona dolara u kanalsku mrežu, u čišćenje kanalske mreže, izgradnju novih kanala, opremanje crpnih stanica.

Ukupan iznos budžeta za poljoprivredu iz godine u godinu je veći, a ove godine ćemo posle rebalansa budžeta, u drugoj polovini 2019. obezbediti dodatna sredstva“, najavio je Mirović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević rekao je da su u odnosu na 2016. godinu subvencije za poljoprivrednike uvećane za 50 odsto.

Danas smo uručili ukupno 69 ugovora farmerima sa teritorije Vojvodine, a od ukupne vrednosti Pokrajina je preko resornog sekretarijata uložila 60 miliona, a učešće poljoprivrednika je 62 miliona dinara. Najviše izdvajanja bilo je u opremanje svinjarskih farmi, 66,5 miliona dinara“, rekao je Radojević.

U govedarske farme izdvojen je preko 31 miliona, ovčarske skoro 30 miliona, a u živinarske preko 15 miliona. Pokrajina, podsetio je Radojević, posebno afirmiše poljoprivrednike mlađe od 40 godina i žene.

,, Ovu grupaciju posebno izdvajamo, kako bi mogli da ostvare veći nivo povraćaja u odnosu na realizovanu investiciju i budu dodatno su finansijski stimulisani. Danas, od 69 ugovora takvih ugovora imamo 54. Imamo 48 korisnika mlađih od 40 godina, 22 žene“, rekao je sekretar Radojević.

Sedam ugovora potpisano je sa korisnicima u Бačkoj Topoli, potom slede Novi Sad, Subotica, Vrbas, ŽitiŠte.