Pčelari, sledite primer mladih iz Medveđe

Ilustracija: pčelinjak, foto: Sa FB stranice Apis-a
Ilustracija: pčelinjak, foto: Sa FB stranice Apis-a

Prilikom putovanja u Italiju, na sajam  MACFRUT, upoznali smo Miloša Jovića, mladog pčelara iz Medveđe. Kako nam je rekao  ovaj mladi pčelar trenutno ima 25 društava, u rodnom selu Crni Vrh. Pčelarstvom se bavi od 2012.godine, i kako ističe, njegovi su se bavili pčelarstvom, pa otuda i ta tradicija, koja se nastavlja.  Miloš je inače lovočuvar, a pčelarstvo mu je hobi.

,, Pčelinjak mi je stacioniran, ne selim pčele, ali kada dođe vreme krenuću i to da radim. Za sada je to malo društava, ali imam nameru da širim i da se ozbiljnije bavim ovom granom poljoprivrede, ističe naš Miloš i dodaje: Kod nas je zastupljen  livadski, šumski i bagremov med. Šumski je jedan od retkih medova, koji zamedi jednom,  ili dva puta u toku pet godina, ali med je unikat u Srbiji.

Po njegovim rečima nije lako baviti se pčelarstvom. Treba dosta vremena, truda i rada.

Ilustracija: Udruženje pčelara ,, APIS" Medveđa, foto: Sa fb Udruženja
Ilustracija: Udruženje pčelara ,, APIS” Medveđa, foto: Sa FB stranice  Udruženja

„Naše podneblje je idealno za bavljenje pčelarenjem, sa nezagađenim potocima i šumama. Potrebno je samo malo sreće u vidu dobrih klimatskih uslova tokom pet meseci godišnje, koliko traje pčelarska sezona, kako bi rezultati bili dobri“, priča nam  Miloš Jović.

,, Kada je u pitanju prinos obično je to oko 15 kg po košnici. Med prodaje u Medveđi, Leskovcu,Nišu, imaju prodaju i u Prištini. Pravi i vosak, polen propolis, tj. skoro sve proizvode od meda.

Miloš je predsednik  Udruženja pčelara „Apis“ iz Medveđe.  Udruženje pčelara „APIS“ je osnovano   2017. godine, uz podršku projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“ koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u okviru Nemačko – Srpske razvojne saradnje.

Ilustracija; Štand Udruženje, foto: Sa fb stranice Udruženja
Ilustracija; Štand Udruženje, foto: Sa fb stranice Udruženja

Udruženje pčelara „APIS“ trenutno broji 34 člana. Većinu članova udruženja čine mladi pčelari i pčelarke od 15 do 35 godina starosti iz Medveđe i okoline. Pored mladih članova u udruženju, veliku podršku nam pružaju i stariji članovi, čije je dragoceno dugogodišnje iskustvo u pčelarstvu neprocenjivo.

Ilustracija, Miloš Jović, predsednik udruženja,, Apis"
Ilustracija, Miloš Jović, predsednik udruženja,, Apis”

Imaju veliku podršku od Giz-a, i Help-a, opremu su dobili od njih, četri vrste centrifuge, topionice za vosak, prese za vosak, mešaonice i to sve koriste članovi Udruženja.

Miloš poručuje mladim pčelarima da se udružuju, jer se tako pre dolazi do uspeha. Udruženim snagama je mnogo lakše i bolje se stiže do tržišta. Ilustracija: med,foto:Sa fb stranice Udruženja

Ilustracija: med ,foto:Sa fb stranice UdruženjaOd Ministarstva omladine i sporta dobili su 16 košnica, i 16 pčelinjih zajednica, gde će biti ogledni pčelinjak. Med koji koji proizvedu na ovom pčelinjaku prodavace i novac će stavljati na račun Udruženja.

Jablanički okrug ima idealne uslove za bavljenje pčelarstvom, zahvaljujući prirodnim lepotama ovog kraja. Međutim došlo je do smanjenja broja jablaničkih pčelara.  Projekat Podsticanje zapošljavanja mladih,  pokušava da preokrene ovaj negativan trend privlačenjem i angažovanjem mladih pčelara tako što im pruža mentorstvo, obezbeđuje opremu, stručne obuke i studijska putovanja.