Šta raditi sa zaraženim lastarima

Ilustracija: malinjak, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: malinjak, foto: Svetlana Kovačević

Sušenje lastara je  bolest koja se prenosi sadnicama. Sadnice treba nabavljati od sertifikovanih rasadnika. Kako se bolest održava u starim izdancima, zaražene lastare je neophodno ukloniti odmah nakon berbe, kako ne bi prezimeli i raširili zarazu. Rezidbom je potrebno obezbediti odgovarajući razmak između izdanaka, čime se omogućava slobodan protok vazduha, slobodna apsorpcija sunčevih zraka i umanjuje se mogućnost pojave bolesti.

U preventivnoj zaštiti koriste se bakarni preparati tokom faze intenzivnog rasta izdanaka, pa do početka cvetanja u intervalima od 8 do 12 dana, u zavisnosti od infekcionog potencijala i uslova za ostvarivanje zaraze. Standardna mera kontrole obuhvata obavezno prskanje izdanaka sumporno-krečnom čorbom (pravi se od pet delova negašenog kreča, pola dela kuhinjske soli i četvrt dela sumpora u prahu.

Sve to se dobro izmeša, kreč ugasi vodom i ostavi dan-dva da bi se povećala lepljivost) u periodu pojave pupoljaka (neposredno nakon pojave pupoljaka prečnika 6 -12 mm). Da bi ova mera bila efikasna neophodno je poprskati celu površinu izdanka. . Dodatna hemijska zaštita može se postići primenom azoksistobina neposredno pred cvetanje i 2 nedelje pre berbe, mešavine piraklostrobina i boskalida 2 nedelje pre berbe, ili fenheksamida . Preparate naizmenično rotirati zbog rizika da bolest postane rezistentna na neki preparat.