Ovo su radovi na pčelinjaku u junu

Ilustracija; pčelinjak, foto: Svetlana Kovačević

Pošto je jun mesec sa najdužim danima u godini, novoformirani rojevi sa mladom maticom imaju na raspolaganju najviše radnih sati svakog dana, da kvalitetno omasove svoju zajednicu. Tokom tog perioda, novoformirani rojevi moraju da se nalaze na lokaciji sa obiljem polena i nektara, tj. moraju da žive u izobilju. Usled nedostatka hrane iz bilo kog razloga, pčelar mora da interveniše veštačkom hranom.
Ne zaboravite da u julu i rojevi, kao i proizvodna društva, treba da pripremaju zimnicu i poklope med, koji pčelar ne sme ni da pomisli da vrca iz plodišta.
Pčelinje zajednice koje su izašle iz zime brojne i kvalitetne (jake), u maju i junu treba izdašno koristiti za proizvodnju veštačkih rojeva, uz dobru tehniku pčelarenja. Pored mogućnosti da se razrojavaju, jedino one će biti sposobne da donesu tokom maja, juna i jula viškove meda za vrcanje.

Ilustracija: pčelinjak, Foto: Tatjana Mrdak
Ilustracija: pčelinjak, Foto: Tatjana Mrdak

Maj je  protekao   sa hladnim i kišovitim danima. U takvim vremenskim situacijama, maksimalno razvijena društva su velika potencijalna opasnost po pojavu rojevog nagona. Ako pčelar na vreme ne preduzme odgovarajuće mere u tehnici pčelarenja, tj. u sprečavanju rojevog nagona, opasnost nagona može da bude prisutna sve do kraja juna, pa čak i duže. Rojevi nagon neopisivo smanjuje radno raspoloženje svake pčelinje zajednice. 

 

Na varou ni u jednom momentu ne smemo da zaboravimo. Pored biološke zaštite, oksalna kiselina uz pravilnu upotrebu i uz pomoć žičane podnjače, daje dobre rezultate u borbi protiv varoe. Ako u borbi protiv varoe na našim pčelinjacima koristimo fluvalinat ili amitraz u bilo kom obliku, nakon tretmana saće i takav vosak koji je bio kontaminiran ne smemo više da koristimo u medištima za dobijanje meda.
Podsetimo: mnogi pčelinjaci su nastradali protekle zime, zato što nisu imali zaokruženu zaštitu od varoe tokom avgusta. Svako jaje koje matica položi od prvog avgusta pa dalje, biće zimska pčela. U to leglo varoa više ne sme da ulazi.