Da li ste čuli za ovu biljku i njenu lekovitost

Objavljeno: 05 juna 2019

Rabarbara je višegodišnja biljka koja može imati životni vek i do 30 godina, a gaji se obično od 7 – 9 godina. Ako se gaji iz semena, što se koristi samo naročito u selekciji, u prvoj godini razvije se zadebljani koren koji prodire u dubinu 60 – 70 cm. U proleće se razvije rozeta s lišćem. Cvetovi su krem bele boje i skupljeni su u cvet – metlicu.

Kao namirnica koriste se sočne peteljke, koje mogu biti duge 30 – 60 cm i debele 1,5 – 4 cm. Ako je površina peteljke malo grublja, može se oguliti po celoj dužini jednim zahvatom nožem, a često je i ne treba guliti. U lišću je prisutan sastojak antrakinon, koji je u većoj količini otrovan, pa se liska lista ne koristi.

Kineska rabarbara ima koren koji je lekovit i može se brati već u prvoj godini. Druga vrsta, malo finije stabljike, zove se još i Viktorija rabarbara i za nju je potrebno 3 godine da se uspešno odgaji. Zato se svakako za razmnožavanje preporučuje deljenje busena. Ukoliko kupite jednu ili dve biljke, to će biti sasvim dovoljno za jedno prosečno domaćinstvo. Naime, u dobrim uslovima jedan busen može da da i do 45 kilograma stabljika u toku sezone.“

Rabarbara sadrži puno korisnih kiselina (jabučna, niacin, pantotenska, folna),(kalcijum,  magnezijum , mangan), polifenola i vitamina (vitamine C i B).

Rabarbara odlično deluje na probavni trakt. Već odavno se koristi kao laksativ, lek protiv zatvora. U manjim dozama može izečiti i proliv.

Rabarbara stimulira metabolizam zbog toga je idealna namirnica za osobe koje žele izgubiti višak kilograma.

Nedavno rabarbara je postala novi hit između namirnica koje sprečavaju razvoj raka.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0
Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar