Da li ste čuli za ovu biljku i njenu lekovitost

Ilustracija: rabarbara, foto: pixabay.com

Rabarbara je višegodišnja biljka koja može imati životni vek i do 30 godina, a gaji se obično od 7 – 9 godina. Ako se gaji iz semena, što se koristi samo naročito u selekciji, u prvoj godini razvije se zadebljani koren koji prodire u dubinu 60 – 70 cm. U proleće se razvije rozeta s lišćem. Cvetovi su krem bele boje i skupljeni su u cvet – metlicu.

Kao namirnica koriste se sočne peteljke, koje mogu biti duge 30 – 60 cm i debele 1,5 – 4 cm. Ako je površina peteljke malo grublja, može se oguliti po celoj dužini jednim zahvatom nožem, a često je i ne treba guliti. U lišću je prisutan sastojak antrakinon, koji je u većoj količini otrovan, pa se liska lista ne koristi.

Kineska rabarbara ima koren koji je lekovit i može se brati već u prvoj godini. Druga vrsta, malo finije stabljike, zove se još i Viktorija rabarbara i za nju je potrebno 3 godine da se uspešno odgaji. Zato se svakako za razmnožavanje preporučuje deljenje busena. Ukoliko kupite jednu ili dve biljke, to će biti sasvim dovoljno za jedno prosečno domaćinstvo. Naime, u dobrim uslovima jedan busen može da da i do 45 kilograma stabljika u toku sezone.“

Rabarbara sadrži puno korisnih kiselina (jabučna, niacin, pantotenska, folna),(kalcijum,  magnezijum , mangan), polifenola i vitamina (vitamine C i B).

Rabarbara odlično deluje na probavni trakt. Već odavno se koristi kao laksativ, lek protiv zatvora. U manjim dozama može izečiti i proliv.

Rabarbara stimulira metabolizam zbog toga je idealna namirnica za osobe koje žele izgubiti višak kilograma.

Nedavno rabarbara je postala novi hit između namirnica koje sprečavaju razvoj raka.